Формация Бага-тур откри експедиция "Кракра 2011"

"Имало едно време една приказка за пътя на един стар като сътворението народ, история, която слушаш в захлас, свит в скута на вечната старица-мъдростта. Така с приказката е опазен опитът на древните, завещал ни архаичня модел на хармония и сила, силата и чистотата на божествения меч-мечът бага-тур..."

С тези думи и спектакъл на формация Бага-тур, започна откриването на четвъртата археологическа експедиция "Кракра 2011".

Багатурите представиха средновековни боеве и демонстрираха стрелба с лък.

Кметът на община Перник Росица Янакиева даде старт на начинанието като връчи на участниците в Първата смяна знамето на експедицията.

В продължение на две седмици две групи от по 30 ученици ще се запознаят с методите за археологическо проучване. Ще участват в разкопки на пернишката крепост и местността Зарина нива, опознавайки историята на града ни.

На официалното откриване на експедицията тази вечер присъстваха още проф. Румяна Михнева - изпълнителен директор на националното движение "Българско наследство" и доц. Людмила Стоянова от Варненски свободен университет, както и множество млади хора.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини