Ремонтират Рилския манастир

Усилени ремонтни и реставрационни дейности се извършват в Рилския манастир. Продължава реставрацията на параклиса „Успение на Свети Иван Рилски", както и на външните фасади на манастирските крила, информира БНТ. Параклисът се намира в главната манастирска църква. Изографисан е през 1840 година, като според реставраторите от него е започнало изографисването на основния храм в Светата обител.

По време на работата си по стенописите в параклиса реставраторите случайно попаднали на надпис, в който зографите са оставили имената си. Това са Димитър Зограф, по-големият брат на Захари Зограф, и Константин Вальов от Самоков.

„Това потвърждава тезата на изкуствоведите, че по стенописната украса на храма са работили изключително самоковци”, коментира доц. Стефан Тъпанов.

Някогашните зографи са оставили и своеобразно послание към бъдещите си колеги. „Който след тях работи по стенописите - прави или възстановява, да ги споменава с благодарност. И ние всъщност изпълнихме тяхната молба скромна”, обясни доц. Стефан Тъпанов.

Реставратори работят и по възстановяването на орнаментите и сводовете на южното крило в двора на манастира.

„Малко поработихме това лято върху покривите на т.нар. Самоковски двор, където възстановяваме старата поща, кметството, полицията, пожарната”, разказа игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий.

Епископ Евлогий допълни, че все още очакват обещания един милион за манастира от инициативата за десетте чудеса на България. С тези средства се надяват да довършат обектите в Самоковския двор.

Източник: bnt-news

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини