Червена могила въстана срещу цех за преработка на въглища

Нощен пушек редовно замърсява въздуха в радомирското село Червена могила. Според жителите димът идва от цех за преработка на въглища. По документи обаче пещите в предприятието не работят, съобщи bTV.

Проблемът е от последните две години. За това време жителите на Червена могила редовно пишат жалби, оплаквания и събиране на подписи срещу цеха за преработка на въглища, който всъщност е източника на задушливия дим нощем.

Все още обаче не е ясно дали димът е опасен. От екоинспекцията в Перник твърдят, че тяхна проверка е установила липса на разрешително за производство, като трите пещи за топене на алуминий са запечатани. Дружеството обаче е поискало с молба да ги разпломбира, за да бъдат съоръженията реконструирани. По документи и сега пещите не трябва да работят.

Жителите на селото обаче са заснели кадри, които показват друго.

С намесата на полицията е организирана проверка на мястото с Главната инспекция на труда. На собственика са издадени предписания за подобряване условията на труд. Той пък отрече да задимява района. Според бизнесмена, той е жертва на изнудване от местните, тъй като отказал да купи част от земите им.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини