Гръцкият дефицит се увеличава

Обезпокоителна тенденция отбелязва гръцката Сметна палата за държавния бюджет през 2011 година. На фона на разрастващата се дългова криза в еврозоната, която вече обхваща и Испания и Италия, и веднага след вчерашния черен срив на световните борси - най-големият след фалита на инвестиционната банка Лимън Брадърс през 2008, се оказва, че въпреки огромната финансова помощ за Гърция в размер на стотици милиарди евро нейният дефицит не само не намалява, но дори се и увеличава, пише GRReporter.

Според Меморандума за финансова стабилност, подписан от гръцкото правителство и тройката от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, тази година страната трябва да приключи с бюджетен дефицит от 17 милиарда и 60 милиона евро. Според данните от първите 6 месеца на годината Гърция вече е натрупала дефицит от 14 милиарда 689 милиона евро.

Това означава, че за да спази целта на Меморандума, правителството на Георгиос Папандреу ще може да натрупва дефицит само по 400 милиона евро на месец - цел, която икономическите анализатори определят като нереална.

Надзорната тройка е определила дефицита от 17 милиарда и 60 милиона евро като "червена линия", която няма да пристъпи. При това положение единственият начин да бъде спазен той е да се въведат допълнителни мерки за увеличаването на приходите и съкращаването на разходите в бюджета. Гръцкият парламент вече гласува допълнителни мерки в размер на 6,5 милиарда евро, които очевидно или не се прилагат изобщо на практика, или са крайно недостатъчни.

От данните на Сметната палата става ясно, че приходите в бюджета са 22 милиарда 539 милиона евро, а разходите - 38 милиарда 937 милиона евро. Спазването на бюджета е една от трите точки в дневния ред на ръководителите на надзорната тройка, които ще дойдат в Атина веднага след 15 август, който за гърците е национален празник и неработен ден. Останалите две са приватизацията и структурните реформи.

Гръцкото Министерство на финансите засега е оптимистично, че с намаляването на добавките за държавните служители, облагането с данъци на заплатите и пенсиите и с нов извънреден данък върху високите доходи, луксозните автомобили, яхтите и недвижимите имоти с басейни, ще успее да запълни дупката.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини