Зебра в кв. Изток- адът на пешеходеца

За пешеходна пътека, на която водачите на автомобили почти не правят път на пешеходците, алармира наш читател.  На видеото по- долу се вижда как шофьорите дори не намаляват скоростта, въпреки вече намиращите на пътеката пешеходци.

Според Чл. 119 от Закона за движение по пътищата, при приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

Те не просто не спират, но често минават през зебрата с видимо по- висока скорост от разрешената, разказват пешеходците. По думите на живущите в района, често дори се налага да се изчакват редица автомобили и камиони, за да може да се стигне до отсрещната страна, където е автобусната спирка в посока центъра.

Пешеходната пътека се намира на ул. „Юрий Гагарин“ в близост от жилищни сгради. Проблемът става ще по- сериозен и с факта, че на метри от тази пътека е  и 11-то ОУ училище „Елин Пелин“, като ежедневно негови ученици пресичат именно там.

Доскоро преди зебрата е имало изкуствени неравности по платното, които да намаляват скоростта на движещите се автомобили. С течение на времето обаче те се изпочупили от тежките камиони. Така на практика вече няма какво да намали скоростта на превозните средства.

Освен това светлинната сигнализация за пешеходна пътека в момента също не работи.

От общината обещаха, че до началото на учебната година на мястото отово ще бъдат сложени изкуствени неравности по платното преди пътеката. Този път обаче те ще бъдат от асфалт и боядисани в жълто, което ще ги направи както по- устойчиви, така и по- видими. Сигнализацията над пътеката също ще бъде поправена в този срок.

По темата:

Днес тежка катастрофа в София отне живота на двама пешеходци. Две коли, движещи се с висока скорост, са се сблъскали на булевард "България" малко  след полунощ. Жертвите са мъж на 34 години и жена на 39 години. По време на инцидента хората са се намирали на спирка на градския транспорт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини