Група във фейсбук срещу добива на злато в Брезник

Групата „Да опазим Брезник от добива на злато“  във фейсбук събира подкрепа срещу добива на злато в града.

„Искам природа около себе си - въздух, вода, цветя и животни. Не искам несметни богатства!!!“, „Нека опазим града си от добива на злато и от последиците, които могат да настъпят в следствие от него“ са част от лозунгите в групата, целящи да присъединят повече граждани в инициативата за запазване на града от добива на злато.

В страницата на групата, създадена съвсем скоро, има добавени и снимки от уникалната природа на Брезник, която местните искат да запазят.

Преди дни в града бе сформиран и организационен комитет, който ще събира подписка срещу откриването на златна мина.  Скоро ще бъдат подготвени и необходими материали по въпроса.

В организационния комитет влизат редица учители от града, лекари и граждани. Аргументите на брезничани са, че мината ще се построи близо до извора на от легендарната желязна вода и това може да наруши свойствата й. Освен това според  местните, мината ще навреди и на околната среда в местността Бърдото.

Общинският съвет също се обяви против  добива на злато, който възнамерява да започне фирмата "Трейс Рисорсиз“. Пусната е жалба и до екоминистерството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини