В Китай откриха бременна динозавърка

Вкаменени останки от бременна динозавърка на възраст 120 млн. години бе открита в североизточната част на Китай, съобщава Би Би Си.

Според думите на учени от университетския колеж в Лондон, които се занимават с изучаването на останките, в тялото на самката е имало повече от 10 добре запазени ембриона. Освен това, учените предполагат, че женската е трябвало да роди всеки момент.

Останките са открити в района на Цхелол в китайската провинция Ляолин, който е известен с това, че там почти напълно се е запазила екосистемата. Това е станало, тъй като в резултат на изригване на вулкан всички обитаващи там динозаври, млекопитаещи, птици и рептилии са били засипани с пепел. Някои от останките са така добре запазени, че могат да се видят пера, цвят на кожата, дори съдържанието на стомасите. Вкаменелостите милиони години се намирали под пепелта и едва през последните години са започнали да се появяват на повърхността заради ерозията на почвата.

Самката, която е била дълга около 30 сантиметра, предизвика особения интерес на археолозите на първо място, защото се оказа една от най-старите, открити досега бременни изкопаеми, а на второ място - защото е била живораждаща.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини