168 часа: Кой ще кара голф наесен?

ЩЕ ЗАГУБИМ ЛИ и Перник? Социологическите изследвания, които използва БСП, показвали, че на местните избори техните кандидати могат да се представят неочаквано зле, твърдят хора, които са виждали данните. Имало тенденция БСП да няма и там кмет. Вероятно този факт, която се разнася от уста на уста, превръща Перник в арена на най-ожесточената политическа борба през тази година. Става едва ли не по-важно, който ще спечели Перник, а не София или Пловдив.

Двамата най-рейтингови политици в страната Георги Първанов и Бойко Борисов са си обявили някаква негласна битка за "скакауец", стар голф и кюмюр.

"Решили са да се преборят точно там. Заинатили са се и ние трябва да хвърчим ден през ден към Перник с разни задачки", разказват хора от двата лагера.

От месец Борисов и Първанов се надпреварват кой ще отиде по-често - единият реши да се срещне с обществеността и другият тутакси открива пътна отсечка.

Докато Борисов наглежда как върви възстановяването на опожарения драматичен театър, открива магистрала "Люлин" и реконструирания път между Перник и Брезник, Първанов набляга на обиколки по църковните празници.

Борисов обаче и тук не му отстъпва. Навръх рождения си ден премиерът бе в Дивотинския манастир за празника на Свети Дух. В същия ден Георги Първанов обиколи с майка си родното си село Сирищник и околността.

НОСТАЛГИЯ: Георги Първанов набляга на посещение покрай църковни празници по родния край.Записа се дори в инициативен комитет за възстановяване на манастир на името на Свети Дух в местността "Манастирчето" край с. Косача. Обещал да помогне с набирането на средства за богоугодното дело.

Три седмици преди празника на Свети Дух Първанов отново бе по пернишките села и баири. Местните жители дотолкова се зарадваха да видят жив президент, че му намериха оркестър да свири едно от любимите му хора - "Бяла роза". И съвсем "случайно" в същия момент БСП празнува годишнина от основаването на партийна организация в президентското село Сирищник. Там по заръка на столетницата се явява другарят Ангел Найденов, известен като човек от лобито на Първанов в партията.

В битката за Перник бе включена дори нуждата от модерни тоалетни. Кметицата Росица Янакиева реши да помогне на президента, като канализира квартал "Рудничар", в който живее майка му Мария.

 ЛЕНТИЧКИ: Бойко Борисов откри магистралаВсички жители, включително и тя, все още използват допотопните септични ями. Теренът е върху бивш рудник и затова не е изградена канализация. Като подарък за изборите обаче кметицата включи квартала в проект за 60 млн. лв.

"Ела да те цунем", обърна се към Янакиева Бойко Борисов, слизайки от джипа си, за да открие поредната пътна отсечка край миньорския град. В парламента се шегуват, че Борисов напоследък се вижда с Янакиева по-често, отколкото със своите депутати. Народни представители от ГЕРБ признават, че цялата надпревара по пернишките села и улици е именно заради предстоящия местен вот.

"Важно е кой ще спечели кметското място. Ние като депутати хвърлихме доста усилия, за да променим града. Успяхме да уговорим Росен Плевнелиев да се избърза с отсечката Перник-Брезник и с автомагистрала "Люлин"", казва Владислав Димитров от ГЕРБ.

 ПОМОЩ: Пернишката кметица Росица Янакиева канализира кварталПрез септември Борисов ще пререже лентата и на пернишкия театър, не пропуска удобен повод да припомни, че софийското метро след няколко години ще стигне до Перник. Миналата година премиерът откри и университет в града. Тогава всички бяха изненадани, че Георги Първанов не удостои с присъствието си събитието.

Според червения депутат Ангел Найденов причината за състезанието между двамата е стратегическото място на Перник - близо до София и свързващо звено на много пътища.

Някои предполагат, че Първанов и Борисов може да са се хванали на приятелски бас. Премиерът дори се бил изпуснал пред хора от ГЕРБ, че за партията му е по-важно да спечели Перник, отколкото голяма Варна.

"В момента лявото е обединено. Едно магаре да сложиш за кандидат на лявото, ще спечели в Перник. Докато вдясно ще има 6 кандидатури. Обмислям такъв вариант за себе си, но засега мога да бъда полезен за града и като депутат", заяви пред "168 часа" Димитър Колев, независим народен представител и мъж на Милена Милотинова. Има слух, че той може би ще е кандидат на ГЕРБ, Колев обаче отрече.

Тъй като в София повече от 20 г.

 ПИТАНКА: Кой ли от двамата пръв ще подкара култов пернишки голф?червен кандидат не може да припари до "Московска" 33, Първанов изобщо не се цели в столицата. Въпрос на лична чест било да запази родния Перник. Кандидатът ще е Росица Янакиева.

Коментар на Сима Владимирова

Източник: ipernik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини