Общината се отчете за проектите си. Отчита незавършен проект за завършен.

Последните три години и половина съвпаднаха с възможността общините да кандидатстват с проекти, които да бъдат финансирани от структурните фондове на ЕС.

Община Перник разработва и изпълнява проекти, финансирани от Оперативните програми, които са част от Националната стратегическа референтна рамка и са 7 на брой.

Презентация: http://pernik.bg/docs/projects_15.07.2011.ppt

Източнник: Сайт на Община Перник pernik.bg

 Коментар:

Близо с 2 седмици закъснение от първоначално обявеното - Община Перник се отчете за проектите си! Наред с шумно рекламираните и безспорни успешни проекти на общината - намираме и такива, за които се предпочита да не се шуми. Един от тях е проектът за "Индустриална зона - Перник". Широко рекламиран преди 2 години - същият е отчетен в презентацията на общината като "успешно завършен"!

Всъщност - към момента този проект представлява само един асфалтов път, който не води до никъде! В същото време - общината твърди, че даже е обучила екип за управление на зоната (?) и са осъществени контакти с потенциални инвеститори. С какво всъщност се занимава този екип в момента? И кои точно са потенциалните инвеститори, с които са проведени преговорите? Тази информация липсва в презентацията на общината!

Според публикации в Интернет от 2009 г. -  договорът за нов Индустриален парк в Перник е бил подписан между представител на южнокорейския консорциум „Чойс” и кмета на града Росица Янакиева. Индустриалната зона към момента трябваше да се простира на територия от около 300 декара. Първоначално в бизнеспарка трябваше да бъдат вложени 20 милиона долара, в които се включват и средставата, които ще бъдат привлечени отвън. Очакванията бяха индустриалната зона да привлече инвестиции, да спомогне за намаляването на безработицата и задържането на младите специалисти в града. Само довеждащата инфраструктура до индустриалната зона трябваше да бъде финансирана по проект на програма ФАР, спечелен от община Перник. "Чойс" трябваше да построи в парка цех за производство на инстантни храни. Дейностите, развивани в този парк трябваше да покриват износът за пазарите в Централна Европа, Турция, Северна Африка, Близкия Изток, Русия, Централна Азия и Балканския полуостров.

Ясно се вижда, че целите, поставени с осъществяването на този проект не са изпълнени! Там няма нито едно работно място! Къде отиде договорът с "Чойс"? Защо не беше осъществен? Плащани ли са някакви неустойки по него и от кого? Все въпроси, чакащи своят отговор!

Всъщност - довеждащата инфраструктура е само малка част от проекта, който иначе бе предназначен да отвори много работа за специалисти! Същата тази инфраструктура към момента е само загуба, защото нищо не довежда никъде! Тоест - довежда нещо, но все още в нищото...

Вихрен Матев

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини