За закуската с любов

Бекон с яйца за закуска. Хм, не е ли тежко дори за вечеря? Сн.: wikipedia.org

Онази препоръка за храната: “Закуската изяж сам, обяда подели с приятел, вечерята дай на врага.” в България се лансира като китайска мъдрост. Кой ви каза това? – удивено пита истински китаец от Пекин на име Джън, комуто традициите са близки. И пояснява: мисля си, че е нормално да обичаме закуската. На обяд хапваме набързо. Вечерите ни обаче са посветени на семейството, на подготовката на хубавите ястия в кухнята, на спокойствието. И логично тогава ядем с удоволствие и най-много, до насита. Никога не съм чувал вечерята да е вредна, честна дума!” (china.edax.org). 

За американците същата тази поговорка е индианска. Тя идва даже с препоръка от лекари. Изследването е било поръчано през 20-те години на 20 век от Едуард Бернайс, наричан още „бащата на манипулацията”, с цел насърчаване на продажбите на бекон. Препоръката на изследователите била хората да ядат «тежки закуски». Резултатите от изследването били разпратени до 5000 лекари, заедно с публикация, която хвали бекона и яйцата като обилна «тежка» закуска. 

Всъщност всеки медик или специалист по храненето е имал в учибниците си текстове относно цикъла на усвояването на хранителните вещества в човешкия организъм през  денонощието: 12 - 20ч. – хранене; 20 - 04ч. - асимилиране (усвояване на хранителните вещества от приетата храна) и 04 - 12ч. – отделяне. Всеки, който ви съветва да закусвате с нещо повече от чай или плодове, вероятно върви по стъпките на Едуард Бернайс и се опитва да ви продаде нещо. Ето каква закуска препоръчва Михаил Христов, специалист по хранене: 

Пресни плодове според сезона (зимата – главно южни плодове и ябълки). Не комбинирайте повече от 3-4 вида плод на едно ядене или пък много кисели с много сладки плодове. Винаги започвайте от киселите и на края изяждайте сладките плодове. Много добра комбинация е кисел плод (ябълка, праскова, грейпфрут, портокал, киви и др.) с ядки – орехи, бадеми, лешници и др. – само сурови. Добре е всеки ден да изяждате по 7-8 ореха (около 30g).

Един час след плодовете можете да приемете едно мюзли – 150-200g кисело мляко, или още по-добре – соево кисело мляко, 1 с.л. пшеничен зародиш и 1-2 с.л. готова смес мюзли, по желание подсладено с мед. Може да добавите и малко ягоди, боровинки или къпини, което придава на мюзлито особено екзотичен вкус.

Толкова просто? И толкова малко? 150-200 грама са 1 чаена чаша само. Може би е време за нов прочит на поговорката. Поне що се отнася до закуската - в здравословния вариант количеството е толкова малко, че наистина не върви да го дели човек. Китайска или индианска, ако толкова сме свикнали с тази мъдрост, ще трябва я разбираме по такъв един здравословен начин.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини