Пактът „Дянков” промени Закона за устройството на държавния бюджет

Дефицитът по консолидираната фискална програма да не надвишава 2 процента от БВП, а максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма да не е повече от 40 на сто от прогнозния БВП. Това предвиждат поправките в Закона за устройството на държавния бюджет, които бяха окончателно приети в парламента. БСП предложи измененията да влязат в сила, когато бъдат приети и промените в Конституцията, които се налагат заради пакта. Мнозинството обаче реши промените да влязат в сила от 1 януари 2012 г.

По думите на финансист номер едно тези промени защитават националните интереси на България. „Те ни поставят и в по-различна, по-добра светлина в международен план, защото страната ни вече е записала в своето законодателство ясни правила за водене на предсказуема финансова политика. Тези правила ни предпазват от необмислени ходове и следователно гарантират стабилни условия за растеж", категоричен е той.

Дянков подчерта, че още със зараждането на идеята за пакта за финансова стабилност се е целяло предизвикване на широки обсъждания по темата. Вицепремиерът припомни, че правилата в пакта са консултирани с всички, представени в парламента политически сили, управляващите са се съобразили с техните бележки и затова пактът е „национален проект".

Промените в законодателството ще влязат в сила от 1 януари 2012 година в мандата на настоящото правителство. „С което отново поемаме ясната отговорност за фискалната политика, към която се придържаме. Усилията изобщо няма да си струват, ако не се водихме в своите действия от мисълта за гражданите на България и за осигуряване на финансова стабилност за страната ни оттук и за в бъдеще", коментира финансовият министър.

В кулоарите на парламента Дянков отказа да коментира в кои партии отиват държавните субсидии на независими народни представители. По думите му това е лична информация и той няма да я огласи. Вицепремиерът допълни, че принципът парите да следват депутата е заложен от предишното правителство и докато законодателството не се промени, това ще е така.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини