Официално: Facebook разпознава лица

Официално и за всички вече работи функцията Tag Suggestions, която автоматично разпознава лицата на снимките на потребителя и предлага тагове за приятелите му, съобщи официалният блог на Facebook.

В режим на тестване функцията е от няколко месеца, но от 7 юни е достъпна на практика за всички в социалната мрежа. Tag Suggestions е свързана и с поставянето тагове групово (group tagging), предназначена за по-бърза и удобна обработка при качването на повече снимки наведнъж. 

Нововъведението бе анонсирано в края на 2010 год. То веднага предизвика опасения как ще бъде защитено личното пространство на потребителите. В съобщението на Facebook  се подчертава, че функцията за распознаване ще работи само в рамките на списъка от приятели на потребителя. Освен това може да бъде изключена от настройките за сигурност. 

Facebook е най-голямата социална мрежа в света - около 600 милиона акаунти. Според официалния блог на Facebook, ежедневно се поставят около 100 милиона тага на снимки. 

Разпознаването на лица тресе интернет пространството не от вчера. Picasa, фотосървиса на Google, има функция за разпознаване на лица от 2008 год.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини