Освободиха Доминик Строс-Кан от затвора

Бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан беше освободен от затвора на Райкърс айланд в Ню Йорк малко преди 16.00 часа местно време (20.00 часа по Гринуич) вчера, съобщи представител на правоохранителните органи, цитиран от Ройтерс.

Френският политик, който е изправен пред обвинения в сексуално посегателство срещу камериерка в хотел в Ню Йорк, ще бъде поверен на нюйоркска охранителна фирма, която е в близки отношения с местните прокурори, посочва цитираният представител.

Според ИТАР-ТАСС става въпрос за фирмата "Строз Фрайдберг". Източници, на които се позовава агенцията, твърдят, че Строс-Кан ще бъде настанен в жилищен комплекс, принадлежащ на фирмата.

Информационните агенции съобщиха по-рано, че бившият шеф на МВФ ще бъде настанен във временно жилище в южната част на Манхатън. Първоначално Строс-Кан и съпругата му планираха да се настанят в луксозно жилище на "Бристол Плаза", но плановете се провалиха заради протест на живущите в сградата.

Обвиняемият беше освободен, след като адвокатите му внесоха гаранцията от 1 милион долара и депозирха застрахователна полица от 5 милиона долара. Той ще бъде под 24-часово наблюдение, ще носи електронна гривна с Джи Пи Ес устройство и ще бъде придружаван постоянно от поне един въоръжен охранител.

Следващото изслушване по делото ще се състои на 6 юни, когато ще бъдат представени официално обвиненията, напомня ИТАР-ТАСС. Тогава Строс-Кан ще трябва да заяви дали се признава за виновен или не. По думите на адвокатите му клиентът им се смята за "абсолютно невинен и е решен да защити честта и името си".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини