Броколите прочистват дробовете

Броколите са полезни не само за предпазване от рак, но и помагат на имунната система да прочиства белия дроб от вредните бактерии, пише сп. "Ню сайънтист", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

За да функционира правилно органът, белите кръвни клетки, известни като макрофаги, отстраняват бактериите и отпадъците, които се натрупват в белия дроб и причиняват инфекции. Тази почистваща система не функционира правилно при пушачите и хората с хронични обструктивни белодробни заболявания.

Авторите на настоящето изследване от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор са установили, че тютюнопушенето унищожава химическа пътека, известна като NRF2, която играе роля в активирането на макрофагите. Учените са открили още, че растителният химикал сулфорафан, който се произвежда от зеленчуци като броколите, карфиола и други кръстоцветни, когато са увредени - например сдъвкани, възстановява тази пътека.

В експерименти с дефектни макрофаги от дробовете на пушачи и с мишки сулфорафанът е стимулирал пътеката NRF2 и е възстановил способността на белите кръвни клетки да разпознават и поглъщат бактериите. Сулфорафанът в броколите е в прекурсорна форма и се преобразува в активно съединение под въздействието на ензими в слюнката и бактерии в червата, допълват изследователите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини