Уорлик вижда жена за БГ президент

В България има жени, които са изключително силни, свободно мислещи и независими, всеотдайни към своето семейство и спрямо общността, в която живеят. Това бяха само малка част от ласкавите думи, които посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик изрече за българките от нежния пол по повод отбелязвания през март Месец на жените в историята, предаде АСН.

През последната година и половина, в която аз съм в България, трябва да призная, че винаги съм се впечатлявал от прекрасните талантливи жени, с които съм се запознавал. България има много, с което да се гордее по отношение на жените, които представлявт страната, както вътре в нея, така и навън, изтъкна посланикът на САЩ. И даде за пример Кристалина Георгиева, съвсем наскоро получила приза за еврокомисар на годината, а също и Ирина Бокова, генерален секретар на ЮНЕСКО, избрана на този пост с гласовете на повече от 100 държави.

„Както и председателят на българския парламент – също е дама”, подчерта Уорлик.

„Не искам да правя никакви предсказания и прогнози, но е възможно жена да стане дори следващ президент на България. Нито пък би била налудничава идея да имате едновременно и премиер, и президент жени”, пошегува се дипломатът.

И посочи, че Месецът на жените в историята, провъзгласен за празник, в който да се отбелязва ролята и приноса на дамите, през март 1987 г. от Конгреса на САЩ, трябва да се чества всеки ден през годината.

След което награди с плакет четири българки за техните постижения в работата им, „за едно по-светло бъдеще на България”, както се изрази той.

Отличени бяха Аксиния Генчева, убедена защитничка на правата на хората с различна сексуална ориентация в България, Гюлтен Сабри Мустафа, библиотекар в читалище „Иван Вазов” в с. Владимировци, Теодора Крумова, програмен директор на Центъра за интеретнически диалог „Амалипе” във Велико Търново и Милена Стойчева, изпълнителен директор на „Джуниър ачийвмънт - България”.

„Това са само четири примера за фантастичния принос на българските жени за тази страна” каза посланик Уорлик.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини