България готова да изпрати 20 наши пожарникари в Япония

Министър-председателят Бойко Борисов декларира готовност за незабавно изпращане на 20 български пожарникари в Япония, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Нашите огнеборци ще помагат за преодоляване на последиците от силното земетресение, което разтърси страната на Изгряващото слънце.

В момента се уточняват техническите детайли по изпращането с японското посолство в София.

Това стана ясно по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел, където бе приетата съвместна декларация във връзка с трагичния случай от лидерите на 27-те държави-членки. В нея те изразяват дълбока загриженост по повод разрушителното земетресение и цунами, засегнали Япония и Тихоокеанския регион.

В момента в японското посолство в София се уточняват техническите детайли по изпращането на 20-те български пожарникари в помощ на японските власти.

Лидерите та страните от ЕС изказват съболезнования и подкрепа на правителствата и народите, които са засегнати от бедствието. Освен съдействието по линия на отделните държави, Европейският съвет помоли Върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и Европейската комисия да мобилизират цялото необходимо съдействие.

В Япония мощно земетресение със сила 8.9 по Рихтер и 10-метрово цунами удариха североизточното крайбрежие на страната. Засега се съобщава за 22 загинали. Десетки са ранени или изчезнали.

Това е най-катастрофалното земетресение в Япония от 140 години насам.

Избухнали са много пожари, предизвикани са свлачища, причинени са огромни материални щети. След първия трус последваха още няколко силни труса.

Предупреждение за цунами беше обявено и за Тайван, Русия, Марианските острови, Филипините, Индонезия, Папуа-Нова Гвинея, Науру, Микронезия и Хавай и по цялото крайбрежие на Тихия океан.
По информация на Международния червен кръст, приливните вълни представляват огромна заплаха, тъй като са по-високи от някои тихоокеански острови.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини