Ще се откажем ли от традиционните бащини имена?

Нова мода при бащините имена. Все повече българи се отказват от традиционните наставки „-ов” или „-ев” в имената на децата си и ги заменят с по-западно звучащи бащини имена, предаде бТВ.

Един мъж от Царево поиска синът му да се казва Александър Даниел. А това отприщи национална дискусия.

„Моето име първо не е традиционно българско и тази наставка „-ов", която трябва да се сложи след него - Даниелов звучи най-малкото неблагозвучно”, смята Даниел Николов, баща на Александър Даниел.

ГРАО-Бургас отсичат: такова бащино име не може да има. Отговорили му, че щом е българин в името на детето трябва да има тази наставка.

„Почувствах се дискриминиран, защото като български гражданин нямам право да си кръщавам детето, както аз искам, а други български граждани, които са с друга етническа принадлежност така да го кажа, могат”, каза Даниел Николов.

След половин година ходене по мъките бургаският съд разрешил Александър да носи бащино име Даниел. На баща му не спрял дотук, отнесъл недоволството си и до Комисията по дискриминация, която тепърва трябва да се произнесе. Там за 6 години са получили само две оплаквания за дискриминация по име. Служителите й обясняват, че по закон има и изключения, ако името на бащата не позволява поставянето на наставката „-ов” или „-ев”.

„Проблемът ще добива все по-голям отзвук с годините напред, защото знаем колко модерни имена се ползват от родителите за кръщаване на децата им”, коментира Есен Фикри от Комисията за защита от дискриминация.

У нас има 140 хиляди различни фамилии. От тях националната статистика трудно може да отдели българските бащини имена без наставките „-ов” и „-ев”. Иначе у нас най-често се среща семейство Иванови - близо 280 хиляди пъти. Втората по популярност фамилия е Георгиеви, така се казват над 217 хиляди българи. Освен традиционните имена за деца като Георги и Мария сега все по-често се раждат Анджелика, Франческа , Роберто и Леонардо.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини