Малцинството на богатите в Египет се страхува от промяната

В Египет, страна със силно класово разделение, богатите се боят, че имат много какво да загубят от промените, информира "Ал Джазира", цитирана от КРОСС.

Докато милиони египтяни посрещат с отворени обятия революцията, премахнала Хосни Мубарак след 30 години президентско управление, други - по-точно заможните членове на обществото - се опасяват от загубите, които тя ще им донесе.

В Хелиополис, онази част на Кайро, където пари има винаги и навсякъде, дворецът внезапно остана без президент, но кварталът вече се завръща към нормалния си живот. Това е напълно различно място, което местните наричат република Хелиополис. Повечето от хората, живеещи там, не се интересуват от промените. Страхуват се единствено, защото имат какво да губят.

40% от египтяните преживяват с по-малко от 2 долара на ден. Поради силното класово разделение цялото богатство се намира в ръцете на малка група хора. Според тях Египет не е имал нужда от революция, която да доведе единствено до нестабилност и загуба на инвестиции.

За разлика от тях, средната класа е пълна с надежди и очаквания - именно нейните представители са сред основните инициатори на революцията. Те я приемат като културен, елитарен подем, при който хората се стремят към по-добро не за себе си, нито за бизнеса си, а за своята страна.

Този популярен възглед хората, живеещи в сапунения мехур на привилегиите, смятат за наивен. Те смятат, че революционерите са позволили на сърцата си да вземат контрол над разума. Според арабската информационна медия интересите на богатото малцинство са една от многото задачи, с които ще се сблъска новият Египет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини