Земеделци не щат европари. Преглед на националния печат

 „24 часа"

Земеделци отказали 158 млн. лв. европари

Eвропроекти за 158,1 млн. лв. са оттеглени от българските фермери по програмата за развитие на селските райони. Те сами са се отказали главно заради невъзможност да си осигурят банков кредит, съобщиха от фонд "Земеделие". 357 са оттеглените проекти от старта на програмата през 2007 г. досега. Повече от половината са се отказали през 2010 г. По-голямата част от проектите са оттеглени преди разглеждането им в разплащателната агенция, но мнозина са се отказали дори и след одобрението им. Нормално е първо да си намериш финансиране и тогава да пишеш проект, а не обратното, коментира земеделският министър Мирослав Найденов.Вярно е, че сега тегленето на кредит е трудно, имахме идея за гаранционен фонд, но в кризата няма откъде да намерим нужните 200-300 млн. лв., каза още Найденов. Затова кандидатите за евросубсидия трябвало първо да имат потвърждение от кредитна институция, че ще финансира проекта. Иначе имало консултанти, които дори продавали готови типови бизнеспланове. Най-много от отказалите се са по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" и мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране".

„24 часа"

ГЕРБ да удари монополите, не да им угажда

B незапнопартиите започнаха да защитават хората от произвола на монополите. ВМРО организира протести, Синята коалиция настоява за проверки и законови промени, а лично Иван Костов предупреждава, че има някаква далавера в цените на хляба. На пръв поглед елементарен популизъм: народни избраници защитават народа си срещу някакви зли изедници. На втори поглед обаче картината започва да придобива други нюанси. Би трябвало да сте забелязали, приятели, че всеки път, когато замирише на сериозно клатене на правителството, се случват три неща: нагоре хвръкват цените на хляба, олиото и горивата. Ясно е защо. Искат хората да ловят риба в мътна вода.

Тук обаче започва интересното. Те искат да ловят риба в политическа мътна вода, а значи действат на арената на политиката. Имат политически цели и политически възможности - ще рече, възможности, свързани с притежанието на власт.

И тук, разбира се, е заровено кучето.

Българската икономика е все по-малко пазарна. Проядена е от всякакви монополи, монополчета и картели. Всички те не са пазарни субекти - не получават печалба като резултат от иновативност, намаляване на цените или подобряване на качеството. Монополите и картелите са субекти, които се подвизават на арената на властта. Доходът имидва от т.нар. рента, тоест рекет (изнудване) на граждани поради притежание на власт над тях. Качеството на продукта няма нищо общо.

„Труд"

Свещеници зоват: Пишете се източноправославни

Светият синод призова всички кръстени източноправославни да отбелязват това при преброяването, както и че са религиозни. Ръководителите на църквата смятат, че това е много важно за отстояване на националната, религиозната и културната идентичност. Според закона за преброяването въпросите за етнос, майчин език и религия са доброволни и всеки сам може да избере дали да отговаря на тях. Към 14,30 ч днес данните за интернет преброяването бяха предоставили 2,216 милиона българи. 92% от тях живеят в градовете. В селата интересът към кампанията бе символичен. Повече от 50% от софиянци и 40% от варненци вече се преброиха по интернет. Утре е последният ден, в който могат да се изпратят данни по електронен път. Подаването на онлайн анкетите спира точно в 24 ч, а от 8 ч утре сутрин по домовете тръгват преброители. Ако сте се попълнили анкетата в интернет, трябва да им предоставите персоналния си код. Глоба от 2000 лв. до 6000 лв. заплашва всеки преброител, издал информация, получена при обиколкота на домовете на хората.

„Труд"

Лазар Колев: Съкилийникът ми е натопен от прокурор

„Аз съм изкупителна жертва. Обвиненията срещу мен са скалъпени". Това каза пред Пазарджишкия Окръжен съд днес обвиняемият по делото „Белнейски" Лазар Колев. По думите му неговият съкилийник Владо Иширковеца е прокурорски свидетел и същият е бил „натопен" от заместник-главния прокурор Камен Ситнилски и следователя по делото Веселен Мартински. Малко преди второто заседание по делото родителите на убитите Росица и Христина поискаха справедлива доживотна присъда без право на обжалване за Лазар Колев. Те изразиха надежда, че съвестта на убиеца ще проговори до края на процеса и самият той ще каже кой е неговият съучастник.

Преподавателката по математика и класна Таня Петрова, заяви днес, че Христина не е била проблемна ученичка, а весело и жизнерадостно дете. Единствено месец преди убийството тя е започнала да отсъства от училище. Тогава тя се е обадила на бащата Стоимен Белнейски. След това нещата са се оправили.

Класната Петрова каза също, че Христина Белнейска не е излизала с непознати, не се е качвала в скъпи коли, а семейството й е живеело скромно. Майката на Лазар Колев - Марияна Тодорова, обясни при разпита, че не е позволявала на сина си да се среща с биологичния му баща, защото не влияе добре на детето.

Тодорова заяви, че синът й не е агресивен, за да извърши убийство. Тя го описа като трудолюбив - работил тежка работа в хлебопекарна, предимно нощни смени. Заминаването му за София след 27 януари 2006 г., на фаталния ден, майката обясни с решението му да си потърси нова работа при баща си в строителството. Марияна Тодорова не е била съгласна с това, тъй като бащата пиел и тя не желаела синът й да остане при него.

„Стандарт"

Глобяват веригите

Търговските вериги ще се простят с 10% от оборота си, ако продължат заговора с цените. Комисията за защита на конкуренцията разкри, че 6 от най-големите хипермаркети незаконно са договаряли търговската и маркетинговата си политика. Те са се наговаряли за промоциите, както и да притискат доставчиците си за ниски цени. Антимонополистите са заплашили със солена глоба "Метро Кеш енд Кери България", "Билла България", "Кауфланд България ЕООД енд Ко", "ХИТ Хипермаркет", "Максима България" и "Пикадили". Експертите на КЗК установили, че търговските вериги са знаели на какви цени доставчиците предлагат стоката си в различните магазини. Имали са и информация за маркетинговите стратегии на конкурентите.

„Стандарт"

Гласуват данъците като конституция

Няма да има референдум за промяна на размера на данъците. Това стана ясно вчера след лекция на финансовия министър Симеон Дянков пред студенти от Нов български университет. По думите на вицепремиера с изменения в конституцията данъците ще се променят от мнозинство депутати. За целта увеличението или намалението на ставките трябва да става с одобрението на две трети от депутатите, или 160 народни представители. Така ако при сегашното управление на ГЕРБ се предлага промяна на преките данъци, е нужна подкрепата на "Атака", синята коалиция и депутати от опозицията, даде пример Дянков. Останалите идеи, включени в пакт за финансова стабилност на министъра, включват още запитване на максимален допустим бюджетен дефицит на страната, който ще е доста под 3%, както и ограничаване на преразпределителната роля на държавата. Това означава управляващите да събират по-малко пари и те реално да остават в гражданите и бизнеса. За тази година е заложено преразпределението на пари от бюджета да е 36-37%. Всеки трезвомислещ депутат ще подкрепи тези промени в конституцията, тъй като те осигуряват по-добра фискална дисциплина и парите на данъкоплатците няма да се харчат безразборно, коментира Дянков. По думите му, най-вероятно ръстът на икономиката през 2012 г. е между 5 и 6%, като той ще дойде главно от износа, инфраструктурата и селското стопанство. В същото време България никога няма да възстанови ръста си в строителството на хотели от 2006 г., както и ръста във финансовия сектор, коментира още финансовият министър. Според него страната си връща позиции в производството и излиза на нови пазари. Така например България е на второ място след Холандия по производство на велосипеди и една от топпроизводителките на матраци, включително за Мексико, Пакистан и др. Дянков отчете също, че от началото на годината досега има ръст на Българска фондова борса от 17%, което означава, че пазарът излиза от кризата. Същевременно пускането на един миноритарен пакет от "Български енергиен холдинг" например на борсата ще предизвика огромен интерес от страна на инвеститорите и ще раздвижи пазара, каза още Дянков. По думите му се обмисля дали да не се увеличи срокът за свързване на касовите апарати на търговците с НАП, както беше предложено от браншовите организации.

„Монитор"

Свинското тъпкано с оцветители, пилето - с ензими

Крехкото пилешко месо, което се сварява за минути, е пълно с ензими, а свинското се инжектира с разтвори, които го правят да изглежда розово и прясно. Това обяснява директорът на лаборатория SGS във Варна Весела Пашова. В лабораторията, която се намира в Института по хидродинамика, "тайните" на търговския вид на свинското и крехкостта на пилешкото си имат научно обяснение, подплатено със сериозни и на европейско ниво лабораторни изследвания. Вложените в пилешкото ензими буквално сдъвкват протеините в месото и то става крехко. Това не означава, че е вредно, но и по вкус, и по съдържание съвсем не може да се сравни с домашно пиле каквото могат да си позволят само хора от селата, които отглеждат в дворовете си животни. Изложеното месо в големите търговски вериги розовее по една седмица не само заради специалните цветни лампички под хладилната витрина, изпитан месарски трик от няколко години, който залъгва очите ни. Розовият цвят на свинското, което купуваме като прясно, се дължи на инжектираните разтвори, които го "хидратират". Ползата за търговците е двойна.

„Монитор"

Бойко с твърда позиция за „Белене"

България ще се откаже от строителството на АЕЦ „Белене", ако руската страна не приеме намаляване на инфлационния индекс. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов вчера. Той беше категоричен, че при сегашните условия АЕЦ „Белене" не може да стане. Не мога да задължа държавата с два-три милиарда евро, ако приема само инфлационния индекс, който искат руснаците, категоричен бе Борисов. Според него, ако руската страна иска да бъде коректен партньор, трябва да приеме ескалационен индекс, който ще оскъпи проекта от порядъка на 500 млн. - 1 млрд. евро. Руската държавна енергийна компания „Росатом" обсъжда възможността да излезе от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", съобщи в понеделник френски вестник. Неустойката, която държавата може да плати, е 200 млн. евро.

„Монитор"

Трактора изкарал 1,6 млн. лева от рекет

Близо 1,6 млн. лева от рекет е заработил лидерът на организираната престъпна група „Октопод" Алексей Петров-Трактора. Парите са от изнудване на седем бизнесмени в периода 2000-2010 г. Доказателства за това са събрани в кориците на делото „Октопод", научи „Монитор". За тези престъпления срещу Петров са повдигнати 4 обвинения за рекет и опит за убийство на един от свидетелите по делото. Сред пострадалите са плевенският бизнесмен Георги Цветанов, Свилен Николаев, Велизар Велизаров, Пламен Георгиев и Валентин Шотев.

„Дневник"

Антимонополната комисия: Вериги са координирали цени и промоции за доставчици

Големи търговски вериги са се координирали на какви цени да купуват стоки от доставчици, какви отстъпки да им искат, какви промоции да имат с тях. Това стана ясно вчера от определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Подобно съгласуване е нарушение по антимонополния закон. На този етап на компаниите няма да бъдат налагани глоби. Те ще имат възможност да представят доказателства в своя защита, че не са се договаряли или да предложат заедно или поотделно мерки, с които да прекратят нарушенията. От пролетта на 2009 г. антимонополната комисия води разследване за евентуален картел между "Метро", "Билла", "Кауфланд", "Пикадили", "Хит" и "Максима България" след сигнал от доставчици. Вчера от повечето дружества отказаха да коментират какво ще действат с мотива, че или не са се запознали с констатациите на КЗК, или все още не са изготвили официалните си позиции. Единствено от "Кауфланд" определиха решението на антимонополния орган като абсурдно и казаха, че ще подадат възражение.

Разследването се случва в контекста на продължаващия от няколко години спор между доставчици и вериги за работата помежду им. От хранителния и парфюмерийния бранш се оплакват, че с всяка изминала година веригите използват по-силните си позиции на пазара и им оказват натиск за по-големи отстъпки.

„Сега"

И държавата се намеси в битката срещу хипермаркетите

Държавата си намери удобен противник, за да покаже загриженост за хората, които се задъхват от все по-високите цени. Комисията за защита на конкуренцията обяви вчера, че част от големите хипермаркети са направили картел. Засега обаче КЗК няма да глобява "уличените" в наговаряне фирми, а им дава 2 месеца срок да оборят обвинението и да докажат, че не вредят на конкуренцията.

Антимопонолната комисия твърди, че "Метро", "Билла", "Кауфланд", "Пикадили", "Хит хипермаркет" и "Максима България", собственик на веригата "Т-маркет", са се наговаряли по какви цени да изкупуват хляб, олио, плодове и зеленчуци от своите доставчици. Те са съгласували кои стоки ще са на промоция и какви да са отстъпките.

"КЗК установи, че търговските вериги непряко са обменяли чувствителна информация относно доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и относно маркетинговите стратегии на конкурентите. Координирали са действията си, като са прилагали споразумения за определяне равнища на доставни цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи", пише в официалното съобщение на КЗК до медиите.

„Дума"

Депутат от ГЕРБ лобира за японска фирма

Японската фирма "Тошиба" да бъде избрана за изработване и доставка на ново енергийно оборудване в комплекса "Марица изток". Това предлага депутатът от ГЕРБ и член на комисията по енергетика Недялко Недялков. Доскорошният областен лидер на партията в Стара Загора е категоричен, че новите мощности трябва да бъдат на територията на държавната ТЕЦ "Марица изток 2". Според него средствата за два нови блока можели да бъдат акумулирани от собствените приходи на централата и от банков заем. Недялков припомня, че през 2008 г. имало решение за инвестиционно намерение на тогавашния директорски борд на дружеството. Същата година започна и процедура за избор на място за бъдещата мощност. После тя бе спряна поради изискването да бъде с нулеви емисии от вредни газове.

Специалистите от "Марица изток" обаче са доста скептични към депутатската идея и напомнят, че развитието на въгледобива върви в обратна посока на сочената от Недялков площадка. Това щяло да доведе само до оскъпяване на проекта, без да гарантира стабилност на доставките на гориво.

Миньорите са разтревожени и от ситуацията на площадката на новата американска ТЕЦ АES край Гълъбово, където от началото на годината върви консервация на съоръженията, вместо да се работи по планирания още за есента на м.г. пуск.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини