Обама обяви ”моментът Спутник”

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че световният икономически ред се е променил за едно поколение и призова страната си да инвестира и да се обновява, за да бъде на висотата на предизвикателствата, отправяни от икономики в подем като Китай и Индия.
Обама започна словото си "За състоянието на съюза" с безкомпромисен анализ на икономическите реалности. Той заяви, че мнозина американци си спомнят за времето преди глобализацията, когато беше достатъчно да се работи здраво, за да получиш прилични заплата и социални придобивки.
Но светът се промени и за мнозина тази промяна беше болезнена, заяви Обама в словото си, прочетено на обща сесия на двете камари на Конгреса.

"Правилата се промениха. За едно поколение технологичните революции промениха начина, по който живеем, работим и търгуваме", добави президентът, цитиран от БТА.

В словото си, което беше доминирано от икономически въпроси, Обама предложи да се замразят вътрешните разходи за пет години. Президентът призна, че тези мерки ще изискват болезнени съкращения и припомни, че вече са замразени заплатите на федералните служители за следващите две години.

В речта си американският президент призова към създаване на нови работни места, използвайки нова и необичайна за политическия си език метафора - "моментът Спутник", при това употребявайки руската дума за спътник.

САЩ днес имат шанс да дръпнат напред в развитието, подобно на скока, който бе постигнат чрез "космическата надпревара" със СССР преди половин век, заяви Обама в посланието си. Тогава, "когато Съветите ни победиха, излизайки в Космоса с изстрелването (на първия спътник на Земята през 1957 г.) нямахме и най-малка представа как ще надделеем над тях в борбата за стигане до Луната. Науката не беше на това равнище. НАСА изобщо я нямаше", каза американският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Въпреки това, подчерта той, "след като вложихме средства в повишаването на качеството на научните изследвания и в образованието, ние не само надминахме Съветите, ние отприщихме вълна от иновации, която създаде нови отрасли на промишлеността и милиони нови работни места".
 
"Сегашният момент е за нашето поколение това, което беше времето на Спутник", каза Обама. Сега за гражданите на САЩ от решаващо значение е дали ще има нови работни места и нови отрасли, дали те ще бъдат създадени в тяхната страна или някъде другаде, дали Америка ще съумее да запази лидерството си, превърнало я не просто в място на картата, а в светлина за света, заяви американският президент.

Днес започва годишната среща на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос. Според наблюдателите срещата ще премине под сянката на икономическите тревоги и опасения за нарастващото влияние на Китай, както и на безпокойството около дълговата криза в Европа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини