Три случая на свински грип у нас

Има регистриран смъртен случай заради свински грип в България преди 2-3 седмици.
Това съобщи пред Агенция „Фокус” доц. Мира Кожухарова – национален консултант по епидемиология. Според "24 часа" става дума за българин, който е бил в Англия.

Трима са регистрираните случаи на заболели от щама A (H1N1),  като един от тях е починал впоследствие, твърди Кожухарова. Случаите са потвърдени лабораторно. Няма информация от кой град е починалият. Останалите двама заболели са в добро състояние.

Грипът протича и се разпространява като всички останали щамове на грипа. „България е толкова малка и ние пътуваме толкова често, че няма значение от кой град е починалият, нито от къде е пренесен вирусът. Това, че е доказан вирусът, означава, че вирусът циркулира из българското общество, както навсякъде в Северното полукълбо”, каза още доц. Кожухарова. „Все още няма условия за епидемия., казва тя.

В Европа в момента доминира щамът A (H1N1), по-известен като „свински грип”. По думите й - вирусът е доказан в болшинството от европейските страни.

Очаква се паралелното изолиране на още два щама – „Бризбейн” и „Пърт”. „Смъртни случаи има при всяка грипна епидемия. Не става въпрос обаче за чума, а става дума за обикновен човешки грип, който носи едни и същи други рискове, както при другите видове грип”, уточни епидемиологът. Според доц. Кожухарова има достатъчно на брой ваксини и не е късно поставянето им все още. Те обхващат трите щама на грипа тази зима.

Тази седмица обаче има спад на заболеваемостта от грип заради празниците, съобщава "24 часа". Пикът на епидемията вероятно ще е след 3-4 седмици, през януари, прогнозира доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в инфекциозната болница в София.

През август Световната здравна организация обяви край на пандемията от свински грип, като тя се оказа сравнително лека на фона на паниката, която предизвика.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини