Спасителната акция край Емине продължава, 3 версии за причините

Техническа авария на потъналия кораб, непредпазливо поведение на ръководния състав или морски инцидент, причинен от неблагоприятните метеорологични условия са първоначалните версии, по които се води разследването.

Цяла нощ е продължила акцията по търсене и спасяване, след като вчера около 17:40 часа два кораба се сблъскаха на 10 мили югоизточно от нос Емине. Пет човека от екипажа на потъналия кораб „Карам-1”, плаващ под флаг на Сиера Леоне, са спасени, останалите пет са в неизвестност.

Веднага, след като бе получен сигналът за инцидента министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков излетя за Варна, където се намира Морския спасително-координационен център, от който се води операцията.

Още вчера бяха проведени разговори с оцелелите моряци. По техните думи корабът е потънал изключително бързо и голяма част от екипажа не са имали време да облекат спасителни жилетки. Единият от оцелелите обясни, че след удара е видял двама от моряците в критично състояние и е много вероятно те да са загинали на място.

През нощта в операцията по търсене и спасяване се включиха два катера на ИА „Морска администрация”, а катерите на Гранична полиция се сменяха, като постоянно имаше поне три на мястото на инцидента. На помощ на потъналия кораб се притекоха и четири търговски кораба. При търсенето бяха използвани прожектори и термовизионни камери.

Акцията продължава и в момента като в нея участват три катера на Гранична полиция и един на Морска администрация. Сутринта излетя и вертолет на Военновъздушните сили, който оглежда мястото от въздуха. В операцията се включва и кораб на Военноморските сили, с който ще бъде направен оглед на потъналия кораб. Търговските кораби, които през нощта се включиха в търсенето, са напуснали мястото, след като е излетял вертолетът.

Министър Александър Цветков съобщи, че акцията ще продължи двойно по-дълго, отколкото е теоритичната възможност да има оцелели, защото температурата на водата не е много ниска и все още има шанс за някой от моряците да бъде намерен и спасен.   

Другият кораб, който е участвал в сблъсъка – „Алесандро ДП”, плаващ под холандски флаг, няма сериозни повреди и в момента чака на рейд, за да влезе в пристанище Варна. Потъналият кораб е бил натоварен със скраб и е плавал за Истанбул.

Със заповед на министър Александър Цветков е сформирана комисия, която ще разследва причините за инцидента.   

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини