До 3 г. затвор за умишлен фалит

До 3 години затвор за тарикатите, които водят фирми до умишлен фалит. Това обмислят в ГЕРБ след призива на "Стандарт" да се криминализира целенасоченото водене до банкрут на компании. Предложението за затвор за изкуствения крах на фирми получи подкрепа от правителството и управляващото мнозинство.

Депутатът Иван Колев коментира, че умишленият фалит не е тежко престъпление, но би трябвало да се наказва със затвор между 1 и 3 години. "Проблемът е, че тези хора остават безнаказани в момента, а "излизат" от бизнеса с доста добри доходи, докато ощетяват държавата и служителите им остават на улицата.

Може да се помисли за наказание между 1 и 3 г. затвор за умишлен фалит, но трябва да заложим минимум в Наказателния кодекс", коментира Колев. По думите му углавно престъпление трябва да се причисли към някоя от категориите в НК, като например престъпление срещу държавата.

Депутатите от ГЕРБ ще инициират промени в Търговския закон заради умишлените фалити на фирми.

Според измененията всяка фирма, която обяви несъстоятелност, ще се публикува в Търговския регистър. Тогава ще има възможност кредиторите да изискат документи и експертизи, както и ще премахнем възможността за манипулиране на данните, коментира още Радев.

Публичният регистър на фалиралите фирми ще включва и документи по обезпечения - ипотеки и кредити, уточни още депутатът. От ГЕРБ призоваха и данъчните служби да следят по-внимателно задлъжнелите фирми.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини