Учени: Затлъстяването е заразно

Ще стане ли Кейт Мос като дружките си?

Изследователи от Харвадрския унивеситет публикуваха изследване върху разпростанението на затлъстяването в Америка. Данните от Framingham Heart Study обхващат последните 40 години, а оптимистичната прогноза е: най-малко 42 процента от американците ще бъдат засегнати от затлъстяване.

Изследването, публикувано тази седмица в списание PLoS Изчислителна биология, противоречи на последните твърдения на експертите, че затлъстяването е достигнало пиковата си стойност за последните пет години - 34 процента. Допълнително 34% от възрастните американци са с наднормено тегло, но не страдат от затлъстяване, според данни на федералното правителство. Новият математически модел на харвардските учени показва, че разпространението на затлъстяването сред възрастните американци през последните десетилетия се увеличава чрез социалните мрежи.

"Нашият анализ показва, че докато хората са започнали да наддават на тегло от 1971 г. насам и те не са започнали по-добре намаляват теглото си", казва водещият автор Алисън L. Hill, студент в Харвард Програма по еволюционна динамика, биофизика програма , и във факултета по здравни науки и технологии на MIT . "По-конкретно, скоростта на повишаване на теглото поради социално предаване е нараснала." Прогнозата за 42 процента е оптимистична, т.е. затлъстяването може да се увеличи над тази стойност. Моделът сочи, че населението на САЩ не може да достигне това ниво за още 40 години. Само 14 процента от участниците във Framingham Heart Study са били с наднормено тегло през 1971 година.

"Ние откриваме, че докато несоциалното предаване на затлъстяването остава най-важният компонент в разпространението му, социалното предаване на затлъстяването нараства много бързо през последните четири десетилетия", казва Ранд. Хил, Ранд, и колеги откриха, че четири контакти със затлъстели удвояват риска от натрупване на наднормено тегло.

За сравнение, един възрастен със затлъстяване има 4% вероятност да намали теглото си до просто "наднормено тегло" за дадена година. Тази минимална вероятност е на практика непроменена от 1971 г.

Работата на Хил, Ранд, Новак и Кристакис е финансирана от Националния институт по застаряване на населението, фондация "Джон Темпълтън” , фондацията на, Националната научна фондация / по Съвместна програма по математическа биология с Национален институт по здравеопазване/ и със специализантски стипендии от Националната фондация за наука, както и от Съвета за научни изследвания в природните науки и инженерството на Канада.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини