BMW X4 - Първа скица на баварския SAV

Въпреки че BMW са най-известни със спортните си купета и седани, баварският автомобилен производител доста бързо се развива и в нови ниши – най-вече в сегмента на SAV автомобилите или т.нар. Sport Activity Vehicle.

Идеята за „Sports Activity Coupe” (вероятно абревиатурата е ясна и не е необходим превод), който да пасне някъде под BMW X6, в никакъв случай не е нова. Всъщност вече четири години се говори за това, като през изминалото лято отново бе подхваната на нов глас. Истината е, че в момента се работи върху такъв модел, и доказателство за това са официалната скица, която бе разкрита . . .

Първият модел на BMW, който бе предназначен да се впише именно в SAV сегмента, бе Х6  - категоризиран и като кросоувър/високо комби/SUV. Но изглежда, че Х6 ще има своя малък брат... или пак двама...

Според Automotive News BMW планира по-малък Х4 модел, който ще бъде много близък до Х6. Въпреки че името може да се промени, преди въпросният модел да стигне производство, то за Х4 се говори, че ще бъде също високо комби, което ще предлага задвижване на четирите колела и същия дизайн на хечбек като Х6. Засега няма никаква информация на каква платформа ще бъде базиран новият SAV, но е много възможно всъщност бъдещият Х4 да бъде свързван с един PAS (Progressive Activity Sedan или един от многото новосформирани сегменти), който бе наблюдаван от фотографите от известно време.

Ако може да се вярва на слуховете от AutoExpress, то не е изключено задната врата да се отваря на две нива – по същия начин, както е и при BMW 5-Series GT. От същото издание допълват, че е много възможно евентуалният модел да получи 2-литров турбо дизел с доста нисък разход на гориво. Едва ли в тази си версия колата ще ускорява до 100 км/ч за по-малко от 8.5 секунди. Междувременно обаче се очаква и 3-литров редови шестцилиндров агрегат с мощност от порядъка на 300 к.с.

По същия начин, по който Х6 е по-спортна версия на Х5, така и Х4 може да бъде SAV версия на Х3, който вече получи своето второ поколение. Има още един довод в полза на тази теория – фактът, че се говори за Х2 вариант на базата на Х1.

И макар и да не е известно много за плановете на BMW, то може да се каже едно – очаквайте повече SAV модели от Мюнхен. В интерес на истината се говори, че Х4 може да се появи през 2014 година, но определено трябва да почакаме допълнителни данни.

2011-BMW X4, в раздела "бъдещи коли"
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини