Вдигат вноската за пенсия с 3%, здравната остава 8%

С 3 на сто се вдига вноската за пенсионно осигуряване от догодина, а здравната остава 8 процента. Освен това парите за здраве ще се харчат единствено и само за лечение. Тава заяви премиерът Бойко Борисов пред Българския лекарски съюз. След днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество бе съобщено, че премиерът е подкрепил тези идеи, внесени от синдикатите и БЛС. Идеята на синдикатите е да се върне миналогодишната стойност на вноската за пенсия, която ще стане 18 процента и в същото време да се запази размерът на здравната вноска от 8 на сто, само че събраните от здравни вноски пари да се използват изцяло за здравеопазване.

Пред лекарския съюз Борисов каза още, че заместник финансовият министър Владислав Горанов вече няма да е председател на Надзорния съвет на здравната каса. Премиерът заяви, че ще се промени управлението на НЗОК, като ще влязат повече лекари, пациенти и синдикати. Директорът на касата обаче ще продължи да се назначава от парламента. По думите му няма как да се удовлетвори искането на лекарите бюджетът на здравната каса да се изведе от консолидирания бюджет на държавата.

Той заяви обаче, че от сега нататък парите за здраве ще се харчат единствено и само за лечение. Така заложеният в бюджета на касата излишък от 544 млн. лв. ще бъде използван за здравната система. Според него от години с резерва на касата са се плащали пенсии - практика, въведена от трайната коалиция. Същевременно по думите му до този момент от резерва не е харчена нито стотинка. Премиерът и лекарският съюз са се договорили до 3 януари за болнична помощ да се платят 190 млн. лв., с което ще се покрият задълженията към болниците. 2,6 млрд. лв. ще бъде бюджетът на касата за следващата година.

На срещата на премиера с лекарския съюз присъстваха бъдещият здравен министър Стефан Константинов, министърът на финансите Симеон Дянков и директорът на НЗОК Нели Нешева. Д-р Константинов посъветва лекарите да чуят премиера и председателя на съсловната си организация и да решат дали ще излязат на протест.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини