Ченгета с автомати чакат Волен в Кърджали, той не дойде

Малобройната агитка на атактистите изненада ченгетата

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров загърби обещанието си да поднесе венец пред паметника на Освободителите в Кърджали в Деня на Съединението. Водачът не пристигна за тържеството. Едва двадесетина негови привърженици се опитаха да направят масовка с хоругви и знамена. Очакваните кервани от автобуси от цялата страна не пристигнаха. Единствените местни бяха областният лидер Георги Чичев и преминалият при националистите координатор на ДСБ Димитър Топалов.

Агитката на „Атака” изненада с малобройността си полицията. Ченгета с автомати охраняваха празненството и бяха готови за ексцесии.

Едва 13 минути продължи тържественото отбелязване на 125 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. За разлика от голяма част от българските земи, към Княжеството не преминава днешна Кърджалийска област. Тя е отцепена от  Източна Румелия и предадена на Османската империя.

Петдесетина пенсионери – българи и турци, бяха публиката на тържеството. Към тях се присъединиха и пиарите на областните и общински администрации и журналисти.

По традиция слово произнесе кметът на града Хасан Азис. Той подчерта, че Съдинението е акт на голяма дипломатичност на тогавашните лидери на България. То е един от най-успешните ходове на българските политици. Съединистите загърбиха политически пристрастия и раздори и затова успяха. Трябва да сме единни, подчерта градоначалникът в словото си. За да потвърди думите си, след тържеството той разговаря с представители на местната опозиция от „Атака” и БСП.

Георги Кулов

Кметът Азис произнася словото си за Съеднинението
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини