Хакерът и Пентагона, X сезон, еп. 359 - Изнасилвач в Швеция

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж заяви в интервю, че Пентагонът може би е зад обвиненията в изнасилване, повдигнати срещу него от шведските власти.

Коментарът на Асанж бе направен докато прокуратурата защити отношението си към 39-годишния австралиец, чийто сайт е забъркан в спор с Вашингтон по повод публикуването на тайни документи за войната в Афганистан. WikiLeaks неотдавна огласи близо 77 000 документа и предизвика обвинения, че е застрашил живота на информатори и на други хора.

Вестник “Aftonbladet“ цитира Асанж, който казва, че знае кой се “крие зад“ обвинението в изнасилване, довело до заповедта за арест от прокуратурата в петък, отменена на следващия ден.

“Бяхме предупредени обаче, че например Пентагонът ще използва мръсни номера да ни съсипе. Бях предупреден и за подготвени секскапани“, изтъква човекът зад WikiLeaks. Бившият компютърен хакер описва обвиненията като “шокиращи“ и заявява, че никога “нито в Швеция, нито в която и да е друга страна, не е правил секс по начин, който да не е напълно доброволен за двете страни“.
Уебсайтът възнамерява да публикува 15 000 нови секретни документи за войната в Афганистан в близките седмици.

Междувременно носителят на Оскар филмов режисьор и продуцент Майкъл Мур съобщи, че дарява 5000 долара за защитата на редника, заподозрян, че е предоставил секретните документи.
Защитник на либерални и леви каузи, Мур изрази надежда в интервю за Асошиейтед прес, че обществеността в крайна сметка ще разбере, че заподозреният редник Брадли Манинг е изобличил военни престъпления, предаде БТА. "Той е направил нещо смело и патриотично", каза Мур. Двадесет и две годишният Манинг може да получи до 52 години затвор, ако бъде осъден за издаване на класифицирана информация, докато е бил аналитик в разузнаването в Ирак.

Той е обвинен, че е предоставил на Уикилийк видеозапис на атака през 2007 г. с хеликоптер "Апачи", при която бяха убити 11 цивилни, включително фоторепортер на Ройтерс. Сайтът помести видеото през април.
Следователите подозират, че Манинг е и човекът, който стои зад публикуването на 77 хиляди секретни документа за Афганистан през юли. Служители в САЩ казаха, че разкритата информация застрашава живота на невинни хора и тайни информатори. Група, подкрепяща Манинг, събира пари за наемане на цивилен адвокат, който да го защитава.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини