Преговорите за влизане на Исландия в ЕС ще започнат на 27 юли

Преговорите за влизане на Исландия в Европейския съюз ще започнат на 27 юли. Това заяви Стевен Ванакере - външният министър на Белгия, която е ротационен председател на ЕС, преди днешното заседание на Съвета на ЕС на равнище министри на външните работи.

По предварителни данни, има шансове преговорите с Исландия да приключат в рекорден срок и държавата да стане 28-ата членка на ЕС още в началото на 2012 г., предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Исландия вече членува в бизвизовото Шенгенско пространство и в европейската единна икономическа зона. Според официалната позиция на Европейската комисия за приемането на Исландия, огласена през февруари, исландското законодателство е в много голяма степен хармонизирано с общоевропейското, включително в политическата, икономическата и юридическата сфера.

Европейската комисия препоръча като изключение да бъдат пропуснати подготвителните фази, например сключването на споразумение за асоцииране и стабилизиране, и направо да започнат преговори за приемането на Исландия в ЕС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини