Започнаха съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ

Снимка: Reuters

Американският и южнокорейският военноморски флот започнаха днес съвместни военни учения в Японско море, на които Северна Корея реагира предварително със заплахи за "свещена война" и "ядрени възпиращи действия", съобщи ДПА.

Самолетоносачът "Джордж Вашингтон" отплава от пристанище Пусан с ескорт от кораби, за да участва в маневрите, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Четиридневните военноморски и военновъздушни учения, които започват днес, целят да възпрат Северна Корея от бъдещи нападения след потопяването на южнокорейската корвета "Чхонан" на 26 март. В тях ще вземат участие около 8000 американски и южнокорейски войници, около 20 кораба и подводници и около 20 бойни самолета. Япония планира да участва в маневрите като наблюдател.

Комитетът за национална отбрана на Северна Корея обвини САЩ и Южна Корея, че извършват провокация към суверенитета й и заплаши с употреба на ядрено оръжие.

"Тези учения не са отбранителни, те представляват огромна заплаха за Корейския полуостров и за целия азиатски регион", заяви И Тон-ил, говорител на севернокорейската правителствена делегация, която участваше в регионален форум в Ханой.

Северна Корея и друг път е отправяла подобни заплахи, напомня агенцията, пише БТА.

Все пак, южнокорейските сили наблюдават с повишена бдителност общата граница, посочва Йонхап. До момента не са забелязани необичайни движения от северна страна, заяви южнокорейският генерален щаб.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини