ЕК ни постави пред Румъния, хвали ни за реформите

Европейската комисия представи годишните доклади за правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния.

Говорителят на комисията Марк Грей заяви в уводното си изявление, че изготвените документи са "обективни и справедливи" и отчитат както напредъка, така и областите, в които трябва да бъдат положени допълнителни усилия.

За нашата страна за първи път е отчетена политическа воля за реформи, но Комисията очаква по-ефективна съдебна система и още мерки срещу корупцията.

"Докладът изтъква силната инерция за реформи, която е набрана от последния годишен доклад на Комисията. Комисията вижда политическа воля за реформи в съдебната система и призовава България да продължи с усилията за реформи," посочи Грей.

България е постигнала важни резултати в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

Това се посочва в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи, който бе представен днес в Брюксел.

Годишните доклади на ЕК за България и Румъния представят съвсем различна картина в двете страни. Докато България е постигнала важни резултати, Румъния има сериозни пропуски в усилията си да постигне прогрес.

В докладите се съдържат и конкретни препоръки, които трябва да бъдат изпълнени от двете страни през следващата година. Препоръките са свързани преди всичко с реформите на съдебната система.

В доклада за прогреса на България се отбелязва, че се вижда политическа воля за реформирането на съдебната система и се препоръчва на българските власти да продължат своите усилия в тази насока.

Отбелязва се, че страната е приела промени в своите наказателни процедури и има по-голям брой дела, свързани с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. В същото време, все още има твърде малко случаи, които са приключили в съда. Има нужда от подобряване на професионалните практики в полицията, прокуратурата и съдилищата, за което ще е нужна външна помощ.

Съдебните органи трябва да поемат инициативата по-често и да показват по-голяма отговорност. Публичните фондове трябва да бъдат по-добре защитени срещу измами и конфликти на интереси.

Новата стратегия на България за съдебна реформа, одобрена от правителството на 23 юни, демонстрира политическа решимост за постигането на реформи. Стратегията предлага решение за сегашните недостатъци, чието отстраняване трябва да бъде национален приоритет и което е възможно чрез съвместните усилия на политиците, представителите на съдебната система и българското общество, пише в доклада.

Борисов: Ще работим по конкретен план за изпълнение на препоръките на ЕК

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че докладът на ЕК за правосъдие и вътрешните работи е най-добрият до момента.

На брифинг с министъра на финансите Йозеф Прьол и вицеканцлер на Австрия, Борисов заяви, че ще бъде изготвен план за изпълнение на всяка една от препоръките с конкретни срокове. Подробности и коментари за доклада ще има утре след Министерски съвет.

"Евродокладът - утре след Министерски съвет с всички министри ще го коментирам точка по точка, по задачи, това е документ, към който трябва да се отнесем сериозно. Нищо няма да се случи след няколко часа разлика, искам и министрите да са до мен, ако има въпроси и към вътершните работи, към обществените поръчки и др.", каза Борисов.

По думите му - в доклада има поне четири изречения, които започват със "за първи път в България". Правилното е да прочетем и критиките и похвалите - каза Борисов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини