Борисов и Путин се разбраха за "Белене"

С Путин се разбрахме да намерим европейски инвеститори, които да влязат дори и с малък дял в проекта за АЕЦ "Белене", заяви днес пред парламента премиерът Бойко Борисов. Той добави, че Сърбия също ще влезе в проекта (засега се коментира дял от около 4%-бел.ред.), което ще гарантира пазара на електроенергия от бъдещата централа, допълни Борисов. В същото време от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма опровергаха медийни твърдения, че и Македония влиза в "Белене". Засега този въпрос не е разглеждан, съобщиха от ведомството, предаде Медиапуул.

Досегашната позиция на България беше за намиране на стратегически инвеститор в АЕЦ “Белене“. За целта дори е обявен конкурс за избор на консултант, който трябва да намери въпросния съакционер, да преструктурира ядрения проект и да прецени какъв дял да запази държавата на база на досегашните инвестиции на площадката, направени от държавната НЕК. Дискутирано е задържане на 20-30-процентно участие, но и това решение би трябвало да зависи от анализите на консултанта.

Към момента не е ясно дали има нова стратегия за "Белене", но отговорът се очаква до есента, според направените преди седмица изявления на премиера Борисов след разговорите му с първия руски вицепремиер Зубков. Тогава Борисов каза, че септември е срокът, в който България и Русия трябва да намерят отговор на всички висящи въпроси по т.нар. "пътна карта" за втората атомна централа, а Зубков обяви, че АЕЦ "Белене" е "най-добрият проект на света" и практически всички въпроси са решени.

Ако правим петролната тръба, ще е срещу гаранции за милиарди

В отговор на питане от бившия премиер Сергей Станишев по време на петъчния контрол в НС, премиерът Борисов повтори позицията си, че проектът за петролопровод "Бургас-Александруполис" няма да го бъде.

Той поясни, че България е вдигнала четворно капитала си в проектната компания за проекта, защото ако се откажем едностранно от него, ще последват санкции. Този проект не е изгоден за хората в региона на Бургас, не е изгоден и за България, тъй като за 35 млн. долара, колкото ще са приходите от него, си затриваме цялата екосистема, каза премиерът.

Така че сега си вдигаме капитала и чакаме международната екооценка, за която Борисов отново изрази очакване да е отрицателна. "Аз съм убеден каква ще е тя, в днешно време едва ли ще има някой да го пусне", заяви Борисов.

По-късно пред журналисти в кулоарите на парламента той допълни, че “има риск с буйовете и дори руската страна не натиска за този проект, защото знае, че има риск, и ако ние тръгнем да го изпълняваме, ще искаме такива гаранции от няколко милиарда, че никой за такива малки количества не би се хванал“.

Така Борисов даде да се разбере,че дори и да мине екооценката на проекта, българската страна ще продължи да търси начини за отказ от него.

“Колкото повече тръби за газ минават толкова по-добре, защото това са транзитни такси, това е горивото на бъдещето, докато при петрола не е така“, допълни той.

Борисов нахока БСП, че го питат за газа, докато руснаците "извиват ръце"

Преди това от трибуната на парламента той се скара на предшественика си Сергей Станишев и бившия енергиен министър Петър Димитров, че го питат какво се е договорил с руския вицепремиер Виктор Зубков за цените на газа в момент, в момент, в който се водят преговори между двете страни именно по този въпрос.

Преговорите между руския енергиен министър Сергей Шматко и българския му колега Трайчо Трайков започват в петък във Варна. Те бяха предшествани от визита на Зубков в София, както и от телефонен разговор между Бойко Борисов и руския премиер Владимир Путин.

По време на петъчния парламентарен контрол Станишев поиска Борисов да отговори каква е към днешна дата позицията му по енергийните проекти с Русия, а Петър Димитров допусна, че въпросът за цените на газа вече е договорен на високо равнище, в разговорите със Зубков.

“В момента Трайков води преговори и си извиват ръцете, вие ме карате да кажа тук пред всички позицията ни за цените“, възмути се премиерът.

“Гледат ме на монитора и как при това положение министърът да преговаря?! Цялата тежест е на мен - да преговарят за отпадане на посредниците, и за цена, и за подписване на документ, че се гарантира транзита на 17 млрд. куб. м., какъвто е сегашният капацитет“, допълни пред журналисти Борисов.

Знаете, че те (руснаците) в тая област нямат равни, в събирането на информация, добави той. Разбира се, че искаме да намалим цената на газа, каза още Борисов, който след разговорите със Зубков на 6 юли обяви, че очаква решение на руския премиер Владимир Путин.

По повод думите на Петър Димитров, че руският вицепремиер "по непонятен начин" е поставил въпроса защо българските потребители плащат скъп газ, и че начина на формирането на цените е проблем на България, Бойко Борисов отговори, че правителството наистина се опитва "да разчепка" защо има 3-4 посредници.

Тук се надявам не на опоненти от ваша страна, а да отстоим обща национална позиция, каза Бойко Борисов, като припомни, че и президентът Първанов, и предишното правителство са поставяли пред "Газпром" въпроса за отпадане на посредниците.

"Пътната карта" за “Южен поток“ вече приета от МС

Премиерът добави, че на закрито заседание в четвъртък кабинетът е приел "пътна карта" за проекта "Южен поток" и се надява тя да бъде одобрена на преговорите с руснаците.

Той пак повтори, че България подкрепя и работи за реализирането на всички енергийни проекти с Русия.

Договарянето на "пътната карта" за газопровода бе обявено по време на визитата на Зубков, но по-късно министър Трайков каза, че приемането й не е сигурно.

Вероятно в петък след разговорите на Трайков и Шматко ще бъде обявено създаването на смесеното предприятия за “Южен поток“, което по последни заявления ще е между “Газпром“ и “Булгартрансгаз“ на паритетен принцип. Това дружество трябва да изготви предпроектното проучване за ползите и трасето на газопровода.

От думите на Борисов стана ясно, че преговорите за газовите доставки ще продължат и в събота.

София и Москва имат разминавания по редица въпроси, сред които трасето на бъдещия газопровод, както и цената, на която ”Газпром” продава на ”Булгаргаз”. Преди два дни от българските власти дадоха знак, че ще настояват за цени на синьото гориво под 300 долара при сегашни от 338.4 долара за 1000 куб.м.

На преговорите между Трайков и Шматко ще присъстват представители на руските "Газпром", "Газпром експорт", а от българска страна - "Булгаргаз" и "Булгартрангаз".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини