Българите - все по-болнави и затлъстели

Българите са болнави и затлъстели, обяви вчера доклад, изготвен от експерти на Националния център по опазване на общественото здраве. Картината на здравния статус не е оптимистична, отчете шефката му доц. Стефка Петрова, пише Монитор.

Бебетата и децата до 3 годинки у нас боледуват много често. Средно четири пъти годишно те изкарват остри респираторни заболявания. Хроничните болежки на хлапетата до 6 години се дължат главно на дихателната система и имат алергична причина, отчита докладът. Наднорменото тегло и затлъстяването също са проблем още след първата годинка на бебетата, твърди доц. Петрова. Над 80% от децата пък имат кариеси. Българчетата стават все по-високи, но за съжаление вече много често те са и затлъстели. В същото време те понасят все по-малко физически натоварвания и се справят по-трудно с тях. 17% от първолаците вече са със свръхтегло и 13 % са със затлъстяване", показва още анализът на доц. Петрова. 8% от тях пък са с диагностицирани неврози, а половината имат емоционални и поведенчески разстройства.

До 60% от децата имат и хипертонични реакции показва още статистиката.

Въпреки калоричната храна расте броят на болните от туберкулоза - вече са болни 23 на всеки 100 000 човека.

Освен че прогресивно дебелее, българинът също така става все по-зле с нервите. Представително изследване показва, че всеки четвърти българин, или 22% от хората, е прекарал някакво психично разстройство. От тях пък едва всеки пети е получил помощ от специалист, което е два пъти по-малко от показателите на САЩ например. Има ръст и при раковите заболявания, като в повечето случаи те засягат храносмилателната система, женските полови органи и простатата. Макар трудовите злополуки да намаляват, расте броят на смъртните случаи по време на работа, отчете още шефката на центъра за обществено здраве.

Доц. Стефка Петрова обаче отбелязва, че нацията не проявява интерес към здравословния начин на живот, а като цяло публичните средства са насочени не към профилактика, а към лечението на вече развити болести. Според експертите хаотичното управление на общественото здравеопазване през последните години е влошило общото качество на медицинските услуги, като в същото време достъпът до тях не е равен за всички. Един от основните проблеми, породен от застаряването на населението у нас , е, че нараства патологията, свързано с напредването на възрастта, признава доц. Петрова.

Въпреки лекото увеличение на раждаемостта, България продължава да е с най-нисък естествен прираст от страните членки на ЕС - 4,3 на 1000, както и с най-високата смъртност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини