Обама иска повече пари за обезщетения от "Бритиш Петролиъм"

Президентът на САЩ Барак Обама ще поиска от "Бритиш Петролиъм" допълнителни средства в борбата срещу нефтения разлив в Мексиканския залив, съобщава британският вестник "Дейли телеграф".

Освен това Обама очаква от компанията да създаде фонд за обезщетение на засегнатите от екологичната катастрофа.

Американският държавен глава ще поиска от британската компания да назначи независим администратор, който да контролира отпускането на средствата за жителите или компаниите, които са претърпели загуби вследствие на бедствието.

Обама заяви на британския премиер Дейвид Камерън, че ще настоява "Бритиш Петролиъм" са заплати разходите по изчистването и да посрещне финансови искания на ощетени, след петролния разлив в Мексиканския залив, пише канадският вестник "Торонто Сън". Обама заяви също така, че неговото недоволство от "Бритиш Петролиъм" не е основано на национална идентичност, след като в британското общество се появиха критики, че реториката на американския президент започва да придобива анти-британски тон.

Стотици хиляди барели петрол се изляха в Мексиканския залив от 20 април досега, след експлозия избухнала на петролна платформа на "Бритиш Петролиъм" при която загинаха 11 души. Петролният разлив предизвика екологична катастрофа в близост до южните брегове на САЩ.

Двамата лидери обсъдиха въпроса в 30-минутен телефонен разговор в събота. В изявление от пресслужбата на Камерън заявиха, че Обама е уверил, че не иска да намалява пазарната стойност на "Бритиш Петролиъм", след като компанията загуби десетки милиарди долара от своята пазарна цена по време на кризата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини