Боб Дилън в София - рок, блус, фурор

Повече от пет десетилетия след началото на забележителната му кариера, Боб Дилън се срещна и с българските си фенове. Концертът бе част от световното турне на музиканта, което стартира преди няколко месеца в Япония.

За разлика от огромните стадиони и концертни зали, в които Дилън изнася по-голямата част от гиговете от турнето си, в България публиката се наслади на изкуството му във изглеждащата все по-неподходяща за подобни концерти зала 1 на НДК.

Този факт обаче не помрачи удоволствието от качествения звук, добрите музиканти и неповторимия Дилън. В България той пристигна с Тони Гърниър (Tony Garnier) - бас, Джордж Ресайл (George Recile) - барабани, Стю Кимбъл (Stu Kimball) - китара, Чарли Сектън (Charlie Sexton) - китара и Дони Херън (Donnie Herron) - банджо.

Липсата на каквито и да било мултимедийни екрани и кичозни декори на сцената, направиха обстановката почти театрална и интимна за феновете. Завеси и игра със осветлението беше единствената "волност", която Дилън си е позволил. Всичко останало бе музика и автентичен рокендрол. От началото до края!

За съжаление, самият Боб Дилън е забранил каквито и да било снимки по време на това турне, така че феновете, които искат да запомнят концерта, ще трябва да го направят просто като усещане.

Боб Дилън е артист в истинския смисъл на думата - певец, музикант, композитор, поет, актьор и не на последно място - основна фигура на американското обществено недоволство през 60-те години на миналия век. Може би още от тогава част от разнородната по възраст публика в София е очаквала момента, в който ще го види на живо.

Повечето от парчетата, които Дилън изпя на сцената бяха с променен аранжимент, но това не попречи на феновете да запеят с него още от самото начало. Дрезгавият глас на музиканта и невероятните му изпълнения на хармоника и кийборди бяха допълнени и от мощен звук и забележителни соло изпълнения.

Shooting star, A Hard Rain`s A-Gonna Fall, Just Like A Woman, Tweedle Dee & Tweedle Dum, Thunder On The Mountain бяха само част от песните, на които българските фенове успяха да се насладят. Парчетата следваха едно след друго без паузи и диалози с публиката.

След като сцената затихна за няколко минути, цялата зала вече беше на крака и скандираше. Затова Дилън и музикантите му се появиха отново, за да закрият първия си концерт в България с Like A Rolling Stone, Jolene и дълго чаканата Blowin` In The Wind.

Това определено не беше просто поредният концерт в София. Боб Дилън е артист, който след като срещнеш веднъж - чрез музиката му или на живо, го отнасяш със себе си задълго. А той още носи в себе си и раздава безрезервно бунтарския дух, който десетилетия наред е бил движеща сила за хиляди хора по света. И винаги е полезно да го имаш.

Автор: Елена Георгиева

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини