Музиката заменя религията

Слушането на музика, редовното гледане на филми и на DVD стават "духовните дисциплини" на нашето време, твърди д-р Клайв Марш от университета на Лестър, цитиран от . "Дейли телеграф" и БТА.

Фен сайтовете в интернет служат за поклоничество. Хората използват музиката да разсъждават по философски и етични въпроси на съвременния свят, убеден е Клайв Марш, който изследва връзката между религията и поп културата.

Новият му труд е за важността на музиката в човешкия живот.

"Много хора, които слушат iPod-а си, са като погълнати в свой собствен свят. Интересуват ме начините, по които хората консумират музиката и какво правят с нея" - обяснява той.

В новото изследване на д-р Марш участват хора от целия свят. Той го е започнал, като е анализирал начина, по който фенове на Ю Ту общуват с ирландската група и използват музиката й.

Ученият е убеден, че фен общностите в интернет се създават "не само за да се говори за музика, телевизия или филм, а за да се обсъжда как това, което хората са чули или видели, е повлияло на знанията им за живота и на философските, религиозни, политически или етнически разбирания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини