Международният съд издаде заповед за арест на Шойгу и Герасимов

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов по обвинения в нанасяне на удари по енергийната инфраструктура и причиняване на вреди на цивилни граждани в Украйна.

През март м.г. Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на президента Владимир Путин и на омбудсмана по правата на детето Мария Лвова-Белова.

От прессъобщението на МНС, цитирано от Би Би Си, става ясно, че обвиненията срещу Шойгу и Герасимов се отнасят до събития в периода между 10 октомври 2022 г. и поне 9 март 2023 г.

Двамата са обвинени във военни престъпление заради нанесените удари по граждански обекти, както и за прекомерни случайни вреди на цивилното население и граждански обекти.

Шойгу и Герасимов са заподозрени и в престъпление срещу човечеството.

„Има основателни причини да се смята, че двамата заподозрени са отговорни за ракетните удари, нанесени от руските въоръжени сили по украинската електроенергийна инфраструктура в периода най-малко от 10 октомври 2022 г. до най-малко 9 март 2023 г.", се казва в съобщението.

По това време в Украйна бяха проведени голям брой атаки срещу електроцентрали и подстанции, припомня МНС.

Камарата на МНС по досъдебното производство намира основания да смята, че ударите са били насочени срещу граждански цели, а в случай на военни цели съпътстващите щети за цивилното население са били „явно прекомерни“ в сравнение с очаквания военен ефект.

Камарата винаги ще взема предвид въздействието на посочените действия върху безопасността на цивилното население, включително на най-уязвимите като възрастни хора, жени и деца, се казва в съобщението.

„Като се има предвид, че ключовите фактически твърдения са адекватно подкрепени от доказателствата и другите релевантни материали, представени от прокуратурата на този етап от производството, камарата счита, че са изпълнени правните изисквания за издаване на исканите заповеди за арест“, обобщават от МНС.

Съдържанието на заповедите е секретно, за да се защитят свидетелите и да се гарантира сигурността на разследването.

 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини