6 прекрасни промени, които ще се случат с тялото ви, ако пиете зелен чай всеки ден

Това е една от най-популярните напитки, която се оказва и една от най-здравословните. Ако обичате зелен чай, тогава го пийте възможно най-често - резултатите няма да закъснеят.

В магазините можете да намерите разнообразен асортимент от чайове: класическите черен , зелен, оолонг, билков и горски, а също и чайове с различни добавки и аромати. Чаят отдавна се счита за една от най-популярните напитки.

Зеленият, черният и чаят оолонг произхождат от едно и също растение - Camellia sinensis. Когато се произвежда зелен чай, листата веднага се запарват, за да се предотврати ферментацията и да се запази зеленият им цвят.

Ако зеленият чай все още не е част от ежедневието ви, тогава определено трябва да му отредите специално място там. Експертите ни споделят какви ползите.

Състоянието на кожата ще се подобри

Според учените, полифенолите в зеления чай могат да предпазят кожата от ултравиолетова радиация, тоест от меланоми и немеланомен рак.

В допълнение, напитката ще ви помогне да се справите с някои кожни проблеми, както потвърждават редица изследвания. Когато пие зелен чай, човек страда по-малко от обриви и черни точки и освен това чаят също така подобрява розацеята.

Рискът от рак ще намалее

Повече от 5000 проучвания са публикувани за зеления чай и рака, включително клинични изпитания върху хора, популационни проучвания и лабораторни анализи.

Учените са доказали, че полифенолите в напитката и други биологично активни съединения могат да предотвратят:

  • Рак на млечната жлеза
  • Колоректален рак
  • Рак на черния дроб
  • Рак на яйчниците
  • Рак на простатата
  • Рак на устната кухина
  • Рак на кожата

„Изследователите също така смятат, че полифенолите помагат за унищожаването на раковите клетки и могат да защитят здравите клетки от мутации, които причиняват рак,” твърди д-р Катрин Брукинг.


Мозъкът ви ще работи по-бързо

Ако търсите начини да поддържате ума си остър, помислете за добавяне на зелен чай към вашия хранителен режим. В едно клинично проучване, публикувано във Вестник за медицинска храна, участниците, които са приемали ежедневна добавка от екстракт от зелен чай и L-теанин, съобщават за подобрена когнитивна функция. Много от тях споделят следното: „Паметта ми спря да ме подвежда, вниманието ми се отклонява по-рядко и възгледът ми за света стана по-положителен“.

Тялото ще бъде защитено от диабет

Зеленият чай помага за понижаване на нивата на кръвната захар, като по този начин предотвратява развитието на диабет тип 2. Доказано е също така, че напитката спомага за повишаване на инсулиновата чувствителност, така че хормонът, произвеждан от панкреаса, може по-ефективно да поддържа нормални нива на кръвната захар.

Подобрено здраве на сърцето

„Зеленият чай е истинска суперзвезда, когато става въпрос за здравето на сърцето. Полифенолни катехини, съдържащи се в напитката повишават нивото на общия „добър“ холестерол, който се счита за един от основните помощници на сърдечно-съдовата система“, казва експертът по хранене Лиси Лакатос.

Японски учени доказаха, че пиенето на повече от пет чаши зелен чай на ден намалява риска от смърт вследствие на инфаркт или инсулт с 26%.

Безпокойството ще намалее

„Зеленият чай съдържа аминокиселината L-теанин, която осигурява фокусиране върху конкретната задача. Това е отличен заместител на кафето, тъй като човек няма да изпита симптоми на абстиненция, както често се случва след отказване от кофеина“, казва диетологът Сара Каушик.

L-теанинът може също така да намали тревожността чрез увеличаване на производството на допамин в мозъка, като по този начин подобрява психичното здраве и помага за облекчаване на стреса.

Зеленият чай помага също и за ускоряване на метаболизма. Напитката е богата на катехини, които подпомагат изгарянето на мазнини по време на тренировка. Има проучвания, според които жените, консумирали екстракт от зелен чай в продължение на 12 седмици, са успели да отслабнат по-ефективно.

Освен това, преглед на 14 проучвания установи, че участниците със затлъстяване са свалили средно от 0,2 до 3,4 килограма повече в сравнение с тези, които не пият чай.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини