Отпускат първите 200 млн. лв. за Перник, Кюстендил и Стара Загора

МРРБ изостава спрямо първоначалните срокове за обявяване на процедури по оперативната програма

След голямо закъснения първата схема за подпомагане на въглищните региони Перник, Кюстендил и Стара Загора с пари от Фонда за справедлив преход вече е факт. От 18 юни до 19 септември кметовете на общини във въглищните региони ще могат да подават документи по схемата за енергийно обновяване на жилищни сгради и справяне с енергийната бедност. Финансирането на схемата е 100% безвъзмездно, като не се изисква съфинансиране от сдружението на собствениците.

По схемата ще бъдат финансирани общините на територията на област Перник, Кюстендил и Стара Загорка, както и още 10 общини от Маришкия басейн - Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа. Проектите ще се подават от кметовете, като преди това те трябва да проведат процедури по събиране на заявления и да сключат споразумения със съответните сдружения на собствениците. Като част от документацията сдруженията на собствениците могат  да приложат и списък с енергийно уязвими лица, но това става след тяхно изрично съгласие.

Наличното финансиране за областите Перник и Кюстендил е по 33,6 млн. лв, бюджетът за област Стара Загора и 10-те допълнителни общини на територията на Маришкия басейн е 129,2 млн. лв. Минималното финансиране за една сграда/блок-секция е 50 000 лв., максималното - 9,5 млн. лв. Изисква се сградите да са проектирани преди 26 април 1999 г.

На фона на обявяването на тази първа процедура за въглищните региони други схеми изостават като срокове, показва прегледът в измененията на индикативната годишна програма на „Развитие на регионите“ за 2024 г. Много от схемите, предвидени за първо или второ тримесечие, се отлагат за трето тримесечие.

До края на септември е удължен например срокът за обявяване на процедура за 10 градски общини, основни центрове за растеж  (638 млн. Лв. бюджет), За трето вместо второ тримесечие е изместен и крайният срок за голямата програма за градско развитие на 40 общини с бюджет от 1,3 млрд. лв. Вместо до средата на лятото, през есента ще тръгне и схемата за обучения и преквалификация на засегнати кадри във въглищните региони. По тази схема бенефициент първо бе Агенцията по заетостта, но в последствие концепцията е променена и парите ще бъдат предоставени на въглищните централи и мините. Увеличен е и бюджетът по това перо - от 60 на 110 млн. лв.

Общият бюджет за реализиране на мерки за подкрепа на енергийния преход във въглищните региони е в размер на близо 2,9 млрд. лв. заедно с националното финансиране. Работата по проектите започва със закъснение заради късното приемане на териториалните планове за справедлив преход. България загуби 100 млн. евро от фонда в края на 2022 г., защото пропусна тогава да подаде плановете. В крайна сметка рискът за загуба на пари и през 2023 г. бе избегнат, а плановете бяха пратени за одобрение в Брюксел.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини