Двадесет години от създаването си отбеляза първата частна галерия в Перник - VIP Gallery

Двадесет години от създаването си отбеляза първата частна галерия в Перник - VIP Gallery.

По повод юбилея в зала „Атриум“ на Областна администрация бяха представени 44 от най-добрите платна маслена живопис от фонда на галерията. Сред тях  - картини на художниците Сашо и Даря Евтимови, Румен Тошев, Мариела Ивайлова, Силвия Михайлова, Снежана Велинова, Борис Кацов, Георги Кьосев, Елена Темелкова, Методи Петков, Данаил Атанасов и др.

„Представени са 20 автори, което съвпада и с нашата годишнина. Едни от тях са направили творбите си на прима виста, други са работили по-продължително време. Същевременно картините са различни и в това е красотата и динамиката. Всеки човек може да открие нещо за себе си в тях“, каза арт мениджърът на VIP Gallery Светлана Панайотова.

Тя коментира, че изминалите двадесет години са били наситени с трудни, но и вдъхновяващи моменти.

„Никак не ни беше лесно. Трима души създадохме това пространство - аз, Владимир Русев и Ирена Миткова. Стремяхме се да се забавляваме, докато работим. Не винаги ни се е получавало, защото всеки автор има различен характер. Критериите от страна на ценителите също са други. Нямаме собствен дом и сега работим в тази насока. След 20 години мисля, че ще ни се усмихне щастието и тази възможност ще се осъществи“, допълни Панайотова.

Поздрав към екипа на галерията отправи и областният управител на Перник Людмил Веселинов, който е художник по образование.

„Областната администрация стана домакин на необикновено събитие - рожден ден на частна галерия, която чества 20 години. Това е сериозна и респектираща възраст за такъв тип културна институция, тъй като в нашата държава голяма част от тях не успяха да оцелеят назад във времето. VIP Gallery успя, а с това надгради и своята колекция. Виждам, че тук има изключително представителни работи на автори от региона, но не само. Смятам, че това е пътят на оцеляване на една частна културна институция, когато взаимодейства с творците, институциите и удържа на времето“, каза Веселинов. Той пожела експозицията да бъде видяна и от други публики извън Перник.

Изложбата ще остане за посещение в зала „Атриум“ в рамките на месец.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини