В София НАТО прие декларация за „подкрепа на Украйна до победа“

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа. София е домакин на пролетната сесия на Асамблеята. Във форума, който започна в събота, участваха близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 партньорски страни и парламентарни организации.

В декларацията за Украйна делегатите внесоха поправка в подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява чрез вдигане на някои ограничения за използване на въоръжение, предоставено от НАТО и партньорите, и възможността да се атакуват легитимни цели на територията на Русия.

Парламентаристите от държавите членки на НАТО одобриха молбите на Малта и Косово да станат делегации на асоциирани членове.


Асамблеята препоръча още създаването на център за Център за демократична устойчивост в Централата на НАТО в Брюксел, който да пази основните демократични ценности на алианса, като се бори с дезинформацията.


НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира, заяви при откриването на пленарното заседание днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Трябва да разработим нови планове за отбрана и да гарантираме, че имаме необходимите сили, по-голяма бойна готовност и нови способности, за възпиране, посочи той. Според генералния секретар добрата новина е, че Европа прави това.

Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки, заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път, каза още Михал Шчерба.


България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, каза служебният премиер Димитър Главчев. НАТО остава гарант за сигурност и просперитета на България, посочи премиерът.


Украйна защитава не само себе си, Украйна защитава Европа и нашите ценности, нашите принципи, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. На преден план тя изтъкна също необходимостта от засилен фокус върху Черноморския регион и Западните Балкани.


Нашата Европа е континент, белязан през вековете повече от война и конфликти, отколкото от мирно, съвместно съществуване, сега до голяма степен е обединена от един отбранителен съюз и Европейския съюз. Никога преди това толкова много европейски държави не са си сътрудничили толкова тясно и многостранно, коментира третият заместник-председател на шведския парламент Керстин Лундгрен.

Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна, заяви във видеообръщение украинският министър на отбраната Рустем Умеров.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе отличен с Наградата за изключителна служба към алианса.

 

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини