Силяновска искала да говори с Радев във Ватикана, той я кани в София

За войната в Украйна изразих позиция като тази на папа Франциск, заяви президентът от Ватикана

Моето послание към президента на Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата. Северна Македония трябва да покаже, че желае да стане част от обединена Европа, като изпълни всички поставени изисквания от ЕС.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с папа Франциск във Ватикана. Той посочи, че е ред на президента на Северна Македония да посети България. Радев съобщи, че досега държавният глава е канен неедноркатно, а по време на визитата във Ватикана новият президент Гордана Силяновска е изявила желание да разговаря с Радев.

„Положителен знак е, че президентът прояви стремеж за такава среща, но знаете, че програмата е изключително натоварена. Надявам се в скоро време да се срещнем. Отдавна казвам, че само с диалог ще укрепим доверието помежду си, ще решим споровете и ще отворим врата на ЕС за Северна Македония."

Румен Радев каза, че снощи е провел конструктивен разговор с президентите на Италия, Испания и Гърция и че четиримата обсъдили важни теми за бъдещето на ЕС.

Държавният глава заяви, че най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и ивицата Газа. Според него това изисква засилване на дипломацията и всеобщо усилие на цялата международна общност в търсенето на мир:

„Изразих позиция като тази на папа Франциск - че е време да заложим на дипломацията, защото видяхме, че с икономически и военни средства не може да бъде постигнат мир."

Папата е пожелал много здраве, мир и благоденствие на България. По думите на Радев той е запознат с демографския проблем в България и е пожелал да се раждат повече деца. Светият отец също е пожелал младите хора да бъдат по-силно вкоренени в България, както и знанията, които получават, да бъдат насочени към бъдещето:

„Той изрази и желание да се грижим повече за възрастните хора, защото им дължим всичко, което имаме. Най-добрата приемственост е между поколенията - папа Франциск ни пожела да пазим жива тази връзка."

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини