Тракийци отличиха писатели, поети, учители и културни дейци в Хасково за 24 май

    Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково и читалище „Тракия 2008“ отбелязаха в аванс 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. По този повод беше организирано тържествено честване в Областна администрация в Хасково.

    Празникът започна с химна на братята Кирил и Методий. „Това е един химн, който разсича въздуха, променя пулса, вдъхновява, въздига духа, прави те герой. Един химн, сътворен в петокласното училище в Ловеч от Панайот Пипков, вдъхновен от стиховете на поета Стоян Михайловски“, каза в началото на словото си председателят на тракийското дружество Кирил Сарджев.

    По време на честването имаше фолклорни изпълнения на детски танцов състав „Каравеловци“ към ОУ „Любен Каравелов“ с ръководител Иван Иванов. С индивидуални изяви се представиха Дария Христова и Десислава Александрова от школата за народно и поп пеене „До минор“ към читалище „Тракия“ с ръководител Даниел Ленков. Пред публиката се изяви и Йорданка Велева – певица при ансамбъл „Китна Тракия“. Председателят на читалище „Тракия“ Димитрийка Христова отличи изпълнителите с грамоти.

    На събитието присъстваха писатели, поети, бивши и настоящи учители, културни дейци. Бяха отличени 75 просветители, които получиха поздравителни адреси.

    „Целта на това събитие е да покажем своето уважение към тях, че в едно трудно време те успяват да поддържат народността, защото без знание, без духовност, народността пада“, каза Кирил Сарджев.

    В аванс за празника поздравления отправи и областният управител на Хасково Гинка Райчева, която по професия е педагог.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини