Част от популярната в Брезник вокално-инструментална група "Веселите щурчета" ще участва в концерта "Пролетна фиеста" днес

Част от популярната в Брезник вокално-инструментална група "Веселите щурчета" ще участва в концерта "Пролетна фиеста", който ще се проведе днес. Това съобщи за БТА Васил Асенов, който е част от състава.

Групата, създадена в края на седемдесетте години на миналия век към читалището в Брезник, първоначално възниква като ученическа и в нея попадат Васил Асенов (барабани),  Николай Суботинов (китара), Йордан Денков (китара) и Калоян Димитров (йоника). По-късно към тях се присъединяват и други попълнения.
Част от децата преминават през школи по китара и пиано.

"Веселите щурчета" просъществува до средата на осемдесетте години на 20 век, като за това време има десетки изяви. Последното участие на формацията е през 1983 г. на преглед на художествената самодейност в Перник, където печели трето място и участие в двадесетдневен международен детски лагер в Кранево.

Днес част от състава се събира след близо 40-годишно отсъствие от сцената, за да зарадва жителите на Брезник. В тяхно изпълнение ще прозвучат кавъри на песни на групи като "Сигнал", "Диана Експрес", "Щурците" и др. По покана на Николай Суботинов заедно с тях ще се представи и любимият на поколения български меломани дует "Шик".

"Повечето от нещата са ни кавъри. Още като деца се вдъхновявахме от "Дийп Пърпъл", "Лед Зепелин" и други групи, но режимът по онова време беше такъв, че ни караше да изпълняваме предимно детски и руски песни. Ние обаче се криехме и тайно свирехме музиката на западните страни", каза Асенов.
 
Макар не под светлините на прожекторите и в непълен състав, част от музикантите в групата продължават да се събират и репетират в квартален гараж. Обединява ги приятелството и любовта към музиката.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини