Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е посветена на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение.

Днес  отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Според традициите на този ден вярващите правят последни приготовления за празника. Днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който се боядисват яйцата. 
На Велика събота важат и строги забрани. Не се извършват дейности като работа, чистене, пране и гладене. Забранена е консумацията на алкохол, както и всякакво веселие.

В полунощ в църквите ще се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе".  А миряните взимат частица от благодатния огън, която отнасят у дома. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини