Партиите и коалиците в Димитровград се разбраха за състава на СИК

Представителите на партиите и коалициите в 49-то Народно събрание се разбраха за определяне състава и ръководствата на членовете на СИК в община Димитровград във връзка с произвеждане на избори за Народно събрание, насрочени за 09 юни 2024г., информират от местната администрация.

На проведените консултации кметът на община Димитровград Иво Димов и секретарят Венета Колева запознаха представителите на парламентарно представените партии с предложението за формиране на секционните избирателни комисии. На срещата в разговорите като представители на политическите сили бяха Димитър Витанов, който представляваше коалицията ГЕРБ-СДС; Хасан Бакир и Катя Панева, като представители на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България"; Бахар Юсуф, която представлява ДПС; Венета Стоянова като представител на "Възраждане"; Пламен Панев, в качетвото си на пълномощник на коалиция "БСП за България" и Пламен Стоянов от партия "Има такъв народ".

На територията на община Димитровград броят на избирателните секции е 90, а 736 ще са членовете на СИК в община Димитровград в предстоящия на 9 юни вот. Най-много - 185 места в тях ще има Коалиция „ГЕРБ-СДС", следвана от КП "Продължаваме промяната - Демократична България" с 169 места, ПП "ДПС" с 103 места, ПП „Възраждане” 99 места, Коалиция "БСП за България" и партия "Има такъв народ" ще разполагат с 90 места в секционните комисии. Местата в ръководствата на СИК и местата за членовете се разпределят по изчислителната процедура към методическите указания за определяне съставите на СИК. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в СИК. Председателят, заместник-председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. 

При определяне състава и ръководството на СИК на територията на общината се запазва съотношението между партиите и коалициите от партии, съгласно Решение № 13-ЕП/НС/25.04.2024г. на РИК.

Партиите и коалициите приеха направеното предложение от кмета на общината и разпределението състава на ръководствата на СИК да е както следва: 

"ГЕРБ-СДС" има 26 председателски места, 26 зам.председатели, 26 секретаря и 106 членове.

"Продължаваме промяната – Демократична България" има 24 председателски места, 24 зам.председатели, 24 секретари и 97 членове. 

"ДПС" има 14 председателя, 14 зам.председателя, 13 секретаря, 62 членове. 

"Възраждане" има 13 председателя, 13 зам.председателя, 13 секретаря и 60 членове.

"БСП за България" има 8 председателя, 9 зам.председателя, 9 секретаря и 64 членове.

"Има такъв народ" има 5 председателя, 4 зам.председателя, 4 секретаря и 77 членове. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини