Лазарки от "Славейков" напяват песни на родопския певец Филип Синапов

Рано сутрин преди Лазаровден девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” се премениха в кенарени ризи и обиколиха мало и голямо, за да честитят празника, да напяват лазарски песни, а кумицата-куйрочарка даряваше яйца и получаваше пари за здраве и берекет по нивите и кошарите. Така разказва Филип Синапов за традиционния Лазаровден, който организира с група девойки от най-голямото училище. “Посетихме община Кърджали и закичихме заместник-кмета Веселина Тихомирова, с радост ни прие областният управител Никола Чанев, както и началникът на РУО-Кърджали Ангелина Костова. Зарадвахме много директора на нашето училище Милко Багдасаров и заместниците му”, продължава Синапов. След това проведоха традиционния Лазаровден в Гърнатскине конаци. 
След пладнина (следобед) лазарките се отправиха към долината на река Върбица, където направиха своите пъстри венци от върбови клонки и дребни горски цветенца. След което вкупом очакваха да видят кой венец първи ще стигне до бързея на реката. 
През изминалата седмица Филип Синапов проведе и работилница за изработка на венци с десетки ученици, а отделно от това се проведе и изложба на най-добрите сред тях. Победители в надпреварата се оказаха малчуганите от 4е клас. 
Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини