Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Невероятно проливни дъждове оставиха големи части от Арабския полуостров под вода, а потребители в социалните медии се питат дали катастрофата не е била причинена от изкуствено предизвикани валежи. ДВ провери фактите.

Потопът засегна множество места в югоизточната част на Арабския полуостров - само за един ден там падна толкова дъжд, колкото иначе се събира за цяла година. Пороят предизвика наводнения, каквито рядко се виждат по тези географски ширини – много пътища заприличаха на реки, летището в Дубай остана под вода, имаше и рухнали покриви под напора на водните маси.

Но не само най-големият град в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Дубай беше засегнат – епохалните валежи причиниха наводнения и в съседен Оман, а най-малко 20 души загинаха. Не закъсняха и въпросите за причините за бедствието. В социалните мрежи се разпространяват всевъзможни теории, сред които и тази за изкуствено причинени валежи чрез метода, известен като „засяване“ на облаци.

Твърдение: Наводненията може да са причинени от засяването на облаци, което „този път се е объркало“, както пише потребител в Х. Също и канал в Инстаграм поставя въпроса дали засяването на облаци е предизвикало наводненията или пък ги е засилило. Много потребители отговарят с „да“ на тези въпроси.

Проверка на фактите: грешно твърдение

От какво беше президвикан потопът? Имало ли е „засяване на облаци“?   Снимка: X

Засяването на облаци е метод за предизвикване на дъжд по изкуствен начин. При него самолети разпръскват определени соли, които не се разтварят във вода. След това влагата в облаците кондензира върху частиците и пада на земята като дъжд. Методът се използва в много части на света, отчасти за създаване на валежи, но също така и за предотвратяване на градушки, например. Спътникови снимки показват, че през последните няколко дни над югоизточната част на Арабския полуостров и южната част на Иран се е зародила буря с огромни дъждовни облаци. Наличието на такива буреносни облаци, следователно, е могло да създаде условия за използването на метода.

В Националния център по метеорология на ОАЕ в столицата Абу Даби изследват метода още от края на 1990-те години, който в пустинната държава наистина се използва за предизвикване на валежи, а оттам и за увеличаване на наличните количества дъждовна вода. Съобщение на агенция „Блумбърг“ направи връзка между необичайно силните валежи от началото на седмицата и технологията за засяване на облаци, но официални служители от ОАЕ отрекоха във въпросния период да са предприемани такива мерки. Дойче Веле изпрати запитване и до Националния център по метеорология в Абу Даби, но до този момент оттам все още не са отговорили. Отговор получихме обаче от изследователския екип на германския университет в Хоенхайм, участващ в съвместния изследователски проект с Националния център по метеорология в Абу Даби.

Метеорологът Оливер Бранч няма информация за това да е имало засяване на облаци в началото на седмицата на Арабския полуостров. Независимо от това, според него, е нереалистично да се очаква, че засяването на облаци може да предизвика такова количество валежи: „Вероятността да има връзка между изкуственото предизвикване на дъжд и наводненията в Дубай клони към нулата“, казва Бранч. На същото мнение са и други експерти, цитирани от различни медии, в това число и от агенция „Блумбърг“.

Твърдение: „Последиците от глобалното затопляне и изменението на климата са тревожни и няма да пощадят нито един град“, се казва в един от постингите. Друг потребител е още по-ясен: „Това се дължи на причинените от човека климатични промени“.

Проверка на фактите: недоказано твърдение

Глобалното затопляне - причина за наводнението? Фактите говорят нещо различно.   Снимка: X

Много изследователи на климата наистина виждат връзка между изменението на климата и зачестилите проливни дъждове: „Глобалното затопляне често играе роля за екстремните метеорологични явления, но понякога влиянието му се преекспонира“, коментира преди време за ДВ климатоложката Фридерике Ото от Лондонския имперски колеж. Относно сегашното бедствие в Дубай тя все пак смята, че бурите „най-вероятно са били подсилени от глобалното затопляне“, предаде АФП.

За това има чисто физическа причина: колкото по-топъл е въздухът, толкова повече влага може да поеме той. Ето защо в тропическите зони вали повече, отколкото в умерените ширини, където се намира Германия. Дъждовете в Централна Европа също са много по-силни през лятото, отколкото в края на годината.

Затова много изследователи на климата са единодушни, че глобалното затопляне прави екстремните метеорологични явления все по-вероятни и потенциално по-екстремни. Но и те - също като климатоложката Сюке Филип от Кралския метеорологичен институт на Нидерландия - подчертават и нещо друго: че „екстремни климатични явления винаги е имало и ще има“.

Между другото, различни неверни твърдения се появяват редовно, когато проливни дъждове причинят някъде наводнения - особено ако това се случва в региони, за които са характерни повече суши, отколкото обилни валежи, като Калифорния, Австралия или Турция.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини