ISW: САЩ спешно трябва да изпрати снаряди и „Пейтриът“-и на Украйна. Защо Часов Яр е толкова важен?

Руските сили полагат поне три усилия на оперативно ниво, които не се подсилват взаимно, но им позволяват да определят приоритети за постигане на тактически успехи в един избран от тях сектор. Колкото по-дълго Украйна не получава по-нататъшна военна помощ от САЩ, толкова по-трудно ще се защитава от тези руски усилия.

В днешния си доклад за състоянието на войната на Русия срещу Украйна Институтът за изследване на войната (ISW) разглежда някои от най-опасните варианти на действие, които биха могли да възникнат, ако украинските сили продължат да изпитват критичен недостиг на основни артилерийски, противовъздушни и други боеприпаси и системи. Понастоящем ISW не прогнозира, че тези варианти ще се случат, а напротив, оценява, че е много малко вероятно те да се случат, ако бързо бъде осигурена допълнителна помощ от САЩ и Запада.


Въпреки това настоящият недостиг на снаряди и системи за противовъздушна отбрана в Украйна увеличи вероятността от тези опасни варианти до ниво, при което те изискват внимателно разглеждане. Вероятността за тях е нараснала по-скоро поради острия украински недостиг на материали и човешки ресурси, отколкото поради подобрения в руските тактически или технически възможности.


На 13 април украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирский заяви, че ситуацията в Източна Украйна се е влошила значително през последните дни и че руските сили провеждат механизирани атаки в направленията Лиман, Бахмут и Покровск (западно от Авдийвка). Сирский заяви, че горещите и сухи метеорологични условия са направили повечето открити терени достъпни за руските танкове и че руските сили отделят нови части за постигане на тактически успехи въпреки тежките загуби. Руските усилия в направленията Лиман, Часов Яр и Покровск преследват оперативно значими цели, но тези операции не се подкрепят взаимно и руските сили все още изглежда редуват акцента между различните оперативни направления, а не се опират и на трите в даден момент.


Украинските сили успешно се защитаваха от предишни руски настъпателни усилия на оперативно ниво от този вид, когато разполагаха с ресурсите, които САЩ в момента не предоставят, принуждавайки тези усилия да приключат, преди да могат да постигнат оперативно значими резултати. Украинските сили в момента се борят със значителен недостиг на артилерийски снаряди и средства за противовъздушна отбрана, които са критични компоненти на тяхната отбрана, а руските сили се възползват от този недостиг и от подобрените метеорологични условия.


Руското военно командване вероятно преценява, че украинските сили няма да могат да се защитят от настоящите и бъдещите руски настъпателни операции поради забавянето или окончателното прекратяване на американската военна помощ. Напоследък руските сили периодично сменят фокуса си между настъпателни операции в направленията Лиман, Часов Яр и Покровск; руските сили първо дадоха приоритет на превземането на Авдийвка в началото на 2024 г., заедно с едновременни, но не толкова интензивни операции по линията Купянск-Сватово-Кремина, след това се наклониха към направлението Лиман, като леко намалиха темпото край Авдийвка, а сега активизират усилията си за превземане на Часов Яр през март-април 2024 г.


Макар че руските сили вероятно нямат възможност да провеждат повече от едно едновременно ефективно широкомащабно оперативно усилие, както през цялата война, сега руските сили са в състояние да използват множество редуващи се настъпателни усилия, за да разтегнат украинските отбранителни способности в условията на недостиг на украинска артилерия и противовъздушна отбрана.


Сегашният модел на руските настъпателни операции позволява на елементи от частите, участващи в по-малко интензивни усилия, да си починат и да се възстановят, докато други части, вероятно тези, които са по-отпочинали или тези, които наскоро са получили подкрепления. След това те могат да активизират усилията си в друго оперативно направление, принуждавайки украинските сили да преразпределят отбранителните си ресурси на целия театър на военните действия и създавайки уязвими места, от които руските сили могат да се възползват.


Съобщава се, че руските сили разработват резерви на оперативно и стратегическо ниво, способни да поддържат текущи настъпателни операции в Украйна, вероятно в подкрепа на очакваното настъпление през пролетта и лятото.


ISW продължава да оценява, че тези резерви едва ли ще бъдат готови да действат като сили за проникване от първи ешелон или сили за експлоатиране от втори ешелон, способни да провеждат широкомащабни механизирани нападения през 2024 г., докато украинските сили разполагат със средства, за да им се противопоставят. По-вероятно е руските сили да използват тези резерви, за да попълнят или подсилят съществуващите формирования и да продължат раздробяващите се нападения, водени от пехотата, като от време на време в ключови моменти ограничават механизираните нападения в избраното от тях направление. Ако обаче Съединените щати не възобновят предоставянето на помощ на Украйна и украинските сили продължат да не разполагат с основни артилерийски и противовъздушни боеприпаси, дори зле обучените и зле екипирани руски войски може да са в състояние да проведат успешни настъпателни операции.


Настъпателните усилия за превземане на Часов Яр предлагат на руските сили най-непосредствени перспективи за оперативно значим напредък, тъй като превземането на града вероятно ще позволи на руските сили да започнат последващи настъпателни операции срещу градовете, които на практика образуват значителен украински отбранителен пояс в Донецка област. Руските сили отдавна имат за цел да превземат група големи градове в Донецка област, които включват Славянск, Краматорск, Дружковка и Костянтинивка, а руските военни първоначално се опитват и не успяват да проведат широко оперативно обкръжение на украинските сили в източната част на Донецка област, като настъпват към Славянск през пролетта на 2022 г.


Освобождаването на Изюм, Харковска област, и по-нататъшният напредък в северните Донецка и Луганска област през есента на 2022 г. Харковската контраофанзива наруши руските планове за възобновяване на усилията за настъпление към северния край на този украински „крепостен“ пояс.


Руските сили продължават настъплението си към южната част на „крепостния“ пояс на Донецка област с настъпателните си, продължили месеци усилия за превземането на Бахмут, но превземането на града и кулминацията на руските настъпателни операции в района през май 2023 г. не позволяват на руските сили да застрашат непосредствено южния край на „крепостния“ пояс.


Руските сили започват локализирани настъпателни операции западно от Бахмут през ноември 2023 г. и понастоящем действат в източните покрайнини на Часов Яр. Превземането на Часов Яр от руските войски ще позволи на руските сили да започнат да атакуват директно южните градове „крепости“ в украинския отбранителен пояс. Часов Яр се намира на около седем километра от Костянтиновка (най-южния град-крепост) и на около 20 километра от Дружковка. Руските сили биха могли да започнат последващи настъпателни операции директно към Дружковка или Костянтинивка след известен период на почивка и попълване на запасите след евентуалното превземане на Часов Яр. Руските сили биха могли също така да се насочат към Олексилево-Дружкивка (на 15 к западно от Часов Яр) в опит да отрежат и изолират Костянтивка от останалата част от пояса на „крепостта“ и да създадат условия за оперативно обкръжаване на града. Тези варианти зависят от руското превземане на Часов Яр, което обаче не е сигурно.


Руските заплахи за Дружковка и Костянтинка са много важни от оперативна гледна точка, тъй като тези градове „крепости“ помагат за формирането на гръбнака на украинската отбрана в Донецка област и на Източна Украйна като цяло. Изолирането на Костянтинка или пълното превземане на селището вероятно ще намали значително способността на Украйна да удържи фронтовата линия на юг в Донецка област, тъй като ще прекъсне основната сухопътна комуникационна линия по магистрала Н-20 (Костянтинка - град Донецк) и ще наложи на украинските сили да отделят значителна част от живата сила и материалите за защита на оставащия „крепостен“ пояс и сравнително по-слабо укрепените райони в централната и западната част на Донецка област. Напредването на руските сили през Костянтинка и Дружковка, а след това и по-на запад в Донецка област, вероятно ще предостави на руските сили по-големи възможности за сриване на украинската фронтова линия в Донецка област и евентуално за възстановяване на сравнително бързото маневриране на бойното поле с цел завземане на цялата Донецка област.

 

Руските сили обаче ще бъдат изправени пред предизвикателството да завземат бързо който и да е от двата града, докато украинските сили разполагат със средства да ги защитават. ISW не прогнозира, че руснаците ще успеят да превземат някой от двата града в близко бъдеще.


Напредването на руските войски на запад от тези градове-крепости в Донецка област може да предостави на руските сили възможности за настъпателни операции по разминаващи се оси по фронтовата линия на Донецка област, които взаимно да подкрепят настъплението към Покровск и западните граници на Донецка област. Възможното завземане от Русия на Костянтинка и Дружковка би влошило значително оперативната позиция на Украйна, дори ако фронтовата линия се стабилизира, тъй като евентуалното завземане от Русия на тези градове би предоставило на руските сили по-сигурни позиции, от които да заплашват по-широк район на Донецка област, който е по-слабо населен и предлага по-малко изгоден терен за защита. Тези градове, дори и след вероятните мащабни разрушения, които би причинила една руска настъпателна операция, биха предоставили възможности на руските сили да установят значителна отбранителна линия, която би могла съществено да влоши перспективите за украински контраофанзивни операции за тяхното превземане. Заплахата за Дружковка и Костянтинивка представлява потенциален сериозен оперативен неуспех за Украйна, който би бил много труден за преодоляване.


ISW не прогнозира, че руските сили ще превземат Часов Яр, нито че руските сили ще могат да заплашат или дори да превземат Костянтинка или Дружковка. ISW предлага тези разсъждения за заплахата, която би представлявало руското завземане на Часов Яр, защото те са правдоподобен най-опасен вариант на действие, особено ако САЩ не възобновят бързо предоставянето на военна помощ на Украйна.


Възможно е руските сили да не успеят да превземат Часов Яр бързо и вероятно ще се борят да използват оперативното му значение незабавно, докато украинските сили разполагат с ресурсите, необходими за удържане на позициите си.


Недостигът на украинска артилерия и противовъздушна отбрана, произтичащ от липсата на американска помощ за сигурност, позволява на руските механизирани сили да постигат незначителни тактически успехи, а бъдещите руски механизирани нападения може да са в състояние да постигнат по-значителни успехи, ако САЩ продължат да не предоставят помощ на Украйна.


Германия вече обяви, че незабавно ще прехвърли на Украйна още една система за противовъздушна отбрана Patriot в отговор на неотдавнашните много спешни искания на Украйна за допълнителни системи Patriot за защита срещу засилената руска ударна кампания на фона на продължаващите усилия на Украйна да разшири възможностите си за противовъздушна отбрана.


Основни изводи:

- Руските сили полагат поне три усилия на оперативно ниво, които не се подсилват взаимно, но позволяват на руските сили да приоритизират шлифоването на тактическите придобивки в един избран от тях сектор в даден момент. Украинските сили ще се борят все по-трудно да се защитят от тези руски усилия, колкото по-дълго Украйна не получава допълнителна военна помощ от САЩ.


- Руското военно командване вероятно преценява, че украинските сили няма да могат да се защитят от настоящите и бъдещите руски настъпателни операции поради забавяне или окончателно прекратяване на американската военна помощ.


- Настъпателните усилия за превземане на Часов Яр предлагат на руските сили най-непосредствени перспективи за оперативно значим напредък, тъй като превземането на града вероятно ще позволи на руските сили да започнат последващи настъпателни операции срещу градовете, които на практика образуват значителен украински отбранителен пояс в Донецка област.


- Руските заплахи за Дружковка и Костянтинка са много важни от оперативна гледна точка, тъй като тези градове-крепости спомагат за формирането на гръбнака на украинската отбрана в Донецка област и в Източна Украйна като цяло.


- Руските сили може да не успеят да превземат Часов Яр бързо и вероятно ще се борят да използват оперативното му значение веднага, докато украинските сили разполагат с ресурсите, необходими за задържане на позициите си.


- Недостигът на украинска артилерия и противовъздушна отбрана, произтичащ от липсата на американска помощ за сигурност, позволява на руските механизирани сили да постигнат незначителен тактически напредък, а бъдещите руски механизирани атаки може да са в състояние да постигнат по-значителни успехи, ако САЩ продължат да отказват помощ на Украйна.


- Германия обяви, че незабавно ще прехвърли още една система за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна в отговор на неотдавнашните много спешни украински искания за допълнителни системи Patriot за защита срещу засилената руска ударна кампания и продължаващите украински усилия за разширяване на украинските способности за противовъздушна отбрана.


- Руските сили постигнаха потвърден напредък в района на Часов Яр (западно от Бахмут) и град Донецк.


- На 12 април агенция Блумбърг съобщи, че Русия все още разчита на китайски компании за доставка на повечето от произвежданите в чужбина компоненти за металорежещи машини и микроелектроника за руската отбранителна промишленост за производството на руски оръжия.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини