Отменят парада на 6 май заради съвпадение с Великден

Тази година на 6 май няма да има военен парад за празника на българската армия - Гергьовден, отбелязван като Ден на храбростта. Това каза пред медиите в парламента след заседанието на комисията по отбрана служебният министър Атанас Запрянов.

Причината била в съвпадението между Великден и Гергьовден, обясни доскорошният заместник на Тодор Тагарев.

"На 6 май ще проведем само церемония пред Паметника на незнайния воин. Не планираме да правим парад с техника и личен състав", каза Атанас Запрянов, цитиран от БТА.

"Тази година има съвпадане на Великденските празници с празника на Българската армия. Даваме приоритет на общонационалното честване на Великденските празници", обясни той.

"Ще проведем само церемония пред Паметника на незнайния войн. Не планираме да правим парад с техника, с личен състав. Ще оставим хората да отдадат почит към нашия Бог, после към военните им задължения", мотивирът се военният министър.

Досега в три поредни години военен парад на 6 май нямаше заради пандемията от коронавирус, когато бяха забранени масовите събирания на хора. Традиционно на Гергьовден, в чест на армейския празник, вратите си отваря безплатно и Военноисторическият музей, а прояви и демонстрации на военни има на много места в страната.

Денят на храбростта започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" по подобие на руския орден "Свети Георги", с който се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини